dinsdag 15 oktober 2024

gast-auteur


VERZUCHTINGEN

door Robert Baeken 

76.
‘Te veel!’ zei de man. Niettemin pakte hij het geld aan.
   ‘Als jij dan zo vriendelijk wilt zijn me een eindje weg te brengen? In het café verderop kan ik een takeldienst opbellen.’
   ‘O daar... Vooruit dan! Stap in!’
   Hoezeer Jungheinrich gewend geraakt was aan luxe en comfort, besefte hij pas toen de bestelwagen onder zwaar gedaver vertrok. De diesel draaide zo luid dat je elkaar nauwelijks kon verstaan. Bovendien zat hij tegenover een tochtgat. Maar al die ongemakken maakten de rit voor hem juist bijzonder. ‘Ken jij dat café?’ vroeg hij, over de geluiden heen brullend.
   Met iets van een binnenpretje haalde de man zijn schouders op. ‘Er gaan wilde verhalen over.’
   ‘O ja? Laat horen!’
   ‘Vorige week had de baas er een onwillig meisje naakt op een stoel vastgebonden.’
   ‘Oei!’ riep Jungheinrich verontwaardigd.
   ‘Wellicht is het allemaal sterk overdreven!’
   De auto remde met een snerpend geluid, alsof twee stalen platen over elkaar schuurden. Op de parking voor het café stond enkel een rode Porsche.
   De bestelwagen liet Eduard midden de stinkende uitlaatgassen achter. Met de bedoeling een kijkje achter het gebouw te nemen, haastte hij zich langs de oprijlaan. Ook hier wachtte hem een teleurstelling. Daar was een betonnen hok, amper groot genoeg om haar autootje in te stationeren.
   ‘Hé, wat moet jij hier?’ Vanessa's gewezen vriend, gekleed in een ribfluwelen broek en leren jekker kwam met ‘n vies gezicht tot bij hem gehuppeld.
   ‘Ik wou effe kijken of er een Renault in 't schuurtje staat.’
   ‘Nee. Maar overtuig jezelf! Ik loop even mee!’
   Terwijl Eduard zijn nette schoenen bij elke stap voorzichtig tussen de modderplekken liet neerkomen, legde zijn gezel de afstand huppelend af. ‘Zaterdag is het wagentje tijdens een trouwfeest gestolen. Stel je voor!’
   ‘En weet je wie of waar de dief is?’
   ‘Haar echtgenoot. Maar morgen staat ze hier toch weer voor de deur.’
   ‘Denk je?’ Na deze uitleg vond Eduard het niet meer nodig verder te gaan. Hij zou deze snoeshaan eens op zijn nummer zetten. ‘Je vergist je, maat! Vanessa is bij mij ingetrokken. Morgen vliegen we voor drie maand naar Mallorca. Nu was ze even weg. Daarom meende ik dat ze voor haar vertrek nog wat oude spullen wou oppikken.

(WORDT VERVOLGD...)

Geen opmerkingen: