zondag 23 november 2008

column gva 25/11/08


Phara Rapport

Donderdag 20 november zorgde het praatprogramma “Phara” voor de allerslechtste 43 minuten Vlaamse televisie van het voorbije halfjaar. Je zou geneigd zijn het op iemand van de praatgasten te steken, namelijk op de bekende Nederlander Prem Radhakishun. Van woede heb ik het uitgerekend: de andere drie gasten kwamen samen precies 21 minuten aan het woord, die Prem Radhakishun tekende in zijn eentje voor bijna 17 minuten. En mocht hij ons iets te vertellen hebben gehad. In tijden waarin televisiemakers een moord begaan voor één minuutje aandacht, kreeg die Prem een vrijgeleide om maar te blijven doorkrijsen (niet “spreken, maar “krijsen”, effenaf.) “Als Bettina Geysen bij jullie wordt ontslagen omwille van haar dure etentjes, nou, dan moet ook ieder politicus die naar een prostitué gaat, uit jullie partij worden gezet!” Dat soort onzin, non-stop.

Wouter Van Bellingen en Koen T’Sijen, die er ook waren, lieten zich compleet overschreeuwen. Hopelijk doen ze het in het Stadhuis van respectievelijk Sint-Niklaas en Bouchout wat beter. Al blijft het merkwaardig: een politicus slachtoffer zien worden van zijn beleefdheid. De enige die enigszins weerwerk bood, was, ondanks zijn leeftijd, Geert van Istendael. Maar of dit nobel geboren heerschap ooit nog naar deze studio zal willen terugkomen, is een andere vraag. Over het ganse programma verspreid kreeg hij welgeteld 4 minuten en 11 seconden het woord. Zijn innemende wijsheden vonden bij zoveel geschreeuw en acute domheid geen weerklank, waardoor zijn gesticulaties ongewild een parodie op zichzelf schenen.

Helaas: wat valt die Radhakishun, behalve dat hij een blaaskaak is, te verwijten? Na een halfuur wordt hem voor het eerst, heel even, de mond gesnoerd, niet door Phara zelf of door haar collega, maar alwéér door die arme van Istendael:“Ach, man - jij weet gewoon niet waarover jij het hebt,” zo stelt hij eenvoudig – het publiek applaudisseert ervoor, 7 seconden lang, wat boekdelen spreekt. En na dat applaus ziet Lieven Van Gils dan eindelijk de kans, het woord te nemen; eenieder opgelucht: gespreksleiding! Het werd tijd! Tot blijkt: wat doet hij?? Hij stelt een vraag – opnieuw aan Radhakishun!! En daarna stelt Phara zelf nog een allerlaatste vraag, om af te ronden: ook opnieuw aan Radhakishun!! Hoe kan dit? Hoe kunnen twee topmoderatoren, vaak zo briljant, op één avond ineens zo krankzinnig slecht zijn? Slechter dan een eerstejaarsstudent interviewtechniek in mijn klaslokaal in het Amerikaans Theater, waar ik deze aflevering van nu af zal gebruiken als slecht voorbeeld.

Geen opmerkingen: