woensdag 23 november 2016

zes dingen die je moet weten

1. aaron yoder geraakte gewond aan zijn hielen, en kreeg van zyn dokter te horen dat hy nooit meer mocht rennen. als een reactie daarop, begon hy achteruit te rennen, twintig kilometers per dag in achteruit. "vooruit rennen, is tof, omdat je ergens naartoe gaat; doch achteruit rennen, is nog fyner, omdat je permanent geniet van wat je reeds gepresteerd hebt."

2. in 1830 nam louis antoine (zie photo) de troon over van lodewyk XIX. hy regeerde welgeteld twintig minuten, doordat hy supersnel weêr aftrad. in 1908 werd luis filip koning van portugal, doch hy stierf meteen aan een hartaanval, ook exact na twintig minuten.

3. de indonesiër ibu kundari had een kat, en toen hy stierf en werd begraven, woonde die kat zyn begrafenis by. hoewel dit vandaag alweêr vyf jaar geleden is gebeurd, ligt die kat sindsdien nog altyd twintig uur per dag op de grafsteen van zyn baasje te liggen, miauwend naar voorbygangers.

4. vandaag optenief inkopen gaan doen voor het decor voor de victor glorieux-shows. de meest walgelyke, porseleinen vazen met ingezette spiegelglaasjes, alsook twee grote, porseleinen eenhoorns, plus ook een wél mooi tapyt. doordat je op de turnhoutsebaan, waar alle beste kitsch-winkels zich naast mekaâr weten, nergens kan parkeren, heb ik al die rommel met my meêgenomen in de bakfiets; ik dacht:"ik zal er dan zelf wel naast lopen," maar wonderwel kon ik er toch, zelfs, meê fietsen. de bovenkant van het tapyt leunde daartydens op myn schouder.

5. ten donderdag speelt de laatste voorstelling van "ik ben bly als het regent", namelyk in "het werkhuis" te borgerhout - maar: het is niet de àllerlaatste voorstelling; najaar 2017 wordt dit prachtstuk voor een twééde keer hernomen.

6. als je eerst een paar algemene, nutteloze feiten op een rytje zet, maar daarna gewoon over je eigen leven verderlult, dan lees je die eigen, autobiografische kul in precies eenzelfde toonaard als die van die nutteloze feiten. dit zegt meer over die nutteloze feiten dan over myn autobiografie.



2 opmerkingen:

Uwes zei

Punt 6. Da's een echte hersenbreker.
Zo denk je -dit en daarna weet je -dat
weer zeker. De nutteloosheid der dingen.

Wellicht 't grootste goed beschikbaar.

Uwes

Steven P. zei

Ziehier twee biografemen en nog wat beeldvulling om tot de zes te geraken uit de verzameling van Steven Papalazarou:
1. In de negentiende eeuw is Charles Blondin diverse keren de Niagarawatervallen overgestoken via een strakgespannen koord. Hij deed dat o.m. geblinddoekt, in een zak, op stelten, met een man op zijn rug, en terwijl hij een kruiwagen voortduwde en een omelet bakte.
2. Isaac Newton heeft de universiteit van Cambridge vertegenwoordigd in het parlement, maar heeft slechts één keer zijn mond opengedaan. Hij vroeg of een raam gesloten kon worden omdat hij last had van de tocht.
3. Ondergetekende is weer eens te laat geboren om kans te maken op een Olympische medaille. Tussen 1928 en 1948 zijn er 12 medailles uitgereikt voor de discipline stadsplanning.
4. In 2008 werd een agent van de Britse geheime dienst MI6 geïnterviewd voor 'The One Show'. Halverwege viel zijn valse snor af.
5. De langste palindroom van een dichter over een andere dichter is van W. H. Auden: "T. Eliot, top bard, notes putrid tang emanating, is sad. I'd assign it a name: gnat dirt upset on drab pot toilet."
6. De plaatsnaamborden van het Oostenrijkse dorp Fucking zijn in beton gegoten om te voorkomen dat ze worden gestolen.
-- Nu jij weer!