zaterdag 24 maart 2018

column streekkrant editie antwerpen


TERREUR IN ANTWERPEN

Sinds wanneer plaatsen de Antwerpse veiligheidsdiensten betonblokken op de weg, om voor terroristen de doorgang te versperren? Voor zover myn bescheiden opzoekingen reiken, moet dat een uitvinding zyn geweest van het begin van de jaren tachtig, en da's geen wonder; we schynen het onderhand te zyn vergeten, maar de jaren tachtig waren ook in 't Koekenstad een brandhaard van terreur, veel erger dan vandaag.

Het voorspel voor die jammerlyke reeks van bloed en scherven greep plaats op 6 juli 1979, met een kolossale explosie hoog in de Antwerp Tower, op de hoek van de Frankryk- en de De Keyserlei. Eerst werd gedacht dat het om een gasontploffing ging - totdat de concièrge de politie doodleuk wist te melden, dat er in heel dit gebouw geen gasleidingen waren. By nader inzien was de IRA hier op bezoek geweest. Bovenaan in het gebouw was het Britse consulaat gevestigd, dat nu aan flarden hing. Er vielen geen doden, want het was nacht, en de geschrokken concièrge niet meegerekend, bleek het gebouw helemaal verlaten.

Precies één jaar daarna dook een Palestyns terrorist op in de Lamorinièrestraat, om daar een handgranaat te gooien op een groep argeloze joodse kinderen aan een bushalte. Een van die kinderen stierf. Maar nog steeds werden er, naar het schynt, weinig politionele maatregelen getroffen. Pas het jaar daarna trok de overheid haar conclusies, toen in de Hovenierstraat een geparkeerde bomauto explodeerde, met drie doden en meer dan honderd gewonden als gevolg. Toen werden er in dit hartje van de diamantwyk betonblokken geplaatst - die jammer genoeg nooit meer zouden verdwynen.


bestelwagen ontploft in de hovenierstraat 1981

Geen opmerkingen: