zaterdag 31 oktober 2020
pech en geluk
pech: de uitvinding van slam
essay - opgelet: report uit 2010
wat is gezellig?
state of being, 1 november 2020
uiteraard ben ik met myn kont in de puree gevallen met die opdracht voor cultureel centrum rix, deurne, dwz met die podcast. ze brengen my alledrie maandelyks exact evenveel op: myn taak als leraar, myn job als radiomaker en myn intense geleur met myn maandelykse boekjes; de combinatie van die drie tezamen, maakt dat ik het lachend uitzing...
gast-auteur
HET GEVAAR LOERT IN MOMBASA
van onze correspondent in de jungle robertus baeken
aflevering 52
Chicago, 1 januari 1938:
Zevenentwintigste druk van het logboek.
Deze editie lijkt van de streek rond het Kivumeer, gelegen op een hoogte van 1460 meter boven de zeespiegel, een druk oord te hebben gemaakt van pelgrims op zoek naar de legendarische, misschien nog in leven zijnde paren Oscar & Clara plus Duvel & Jane *(2). Iedereen vreselijk benieuwd of het vandaag om slechts één koppel gaat of om een menage à trois.
Wat de hoogte van het Tanganyikameer betreft, (773 meter) bleek Duvel slecht ingelicht. Nu volgens deze nieuwe editie Duvel in zijn voorstel aan Jane om er samen vandoor te gaan, het zeker werd dat hij die plaats had voorgesteld, breidde de drukte zich spoedig ook in die richting uit. Niet uitzonderlijk was het dat de reizigers daar bij het tegenkomen van kennissen of stadsgenoten toen al selfies naar huis stuurden. Met een gezamenlijke brede lach naar de camera stonden zij elkaar dan plechtig de hand te schudden. Jawel, liefst precies op de plaats waar Henry Morton Stanley en David Livingstone hen dat een eeuw geleden hadden voorgedaan bij hun eerste ontmoeting met dat imposante Tanganyikameer op de achtergrond.
WORDT VERVOLGD
vrijdag 30 oktober 2020
advertentie, vervolg
pech en geluk
pech: geen gordynen in de werkkamer, zodat je in een aquarium gewoon op straat zit.
alternatieve feiten
1. in de film "nosferatu" uit 1922, knippert hoofdrolspeler max schreck op negentig minuten tyds maar één keer met zyn ogen.
state of being, 1 november 2020
pitouche, onze boskat, heeft nu voor het eerst in zyn leven een kattenluik, in de deur naar de hof. als er aan de andere kant van dat luik geprepareerd konyn voor hem klaarligt, springt hy erdoor, zonder erby na te denken, maar behalve by die uitzonderlyke omstandigheid, maakt pitouche geen gebruik van dit luik. pitouche heeft geen enkele verplichting, met als gevolg dat zyn leven voor 98 procent bestaat uit rituelen. in principe is hy nergens echt iets verloren, dus: als hy naar binnen wil, wil hy niet echt gewoon maar naar binnen - hy wil naar binnen worden gelaten; die gehele beweging, dat gehele tezamenspel. hy wil erop hebben zitten wachten, hy moet ervoor hebben aangedrongen, met zyn voorpoten tegen de glazen ramen. in zyn eentje naar binnen stappen door dat luik - voor pitouche is dat als seks zonder filosofie.
eigenlyk hebben we pitouche dus verraden...
dreamer
gast-auteur
HET GEVAAR LOERT IN MOMBASA
van onze correspondent in de jungle robertus baeken
aflevering 51
Telkens als Zijne Excellentie die naam liet vallen, viel ook zijn monocle af. Gelukkig hing dat ding aan een zilveren kettinkje. Nadat John A. Mitchell genoeg Britse thee had gedronken en, om die oude excellentie te ontspannen, voor hem een boel te binnen schietende Amerikaanse wissewasjes uit de doeken had gedaan, gingen zijn gedachten alweer naar diens afwezige vrouw Adelaide, wier benen, misschien juist doordat ze hem ook dit keer werden onthouden, hem zelfs in nog hogere mate gingen interesseren dan die Hilter of het antiekste en kostbaarste tapijt. Mocht niemand anders haar laaggelegen schoonheden zien? Had hij haar om die reden met haar boys naar de markt gestuurd? Of waren haar benen, precies zoals die van haar oom, de gewezen gouverneur, onlangs ook danig gaan wiegen en was zij, precies zoals hij, ten gevolge daarvan door de knieën gezakt? Nu was de Keniaanse bodem door de vele modder na elke moesson wel lange tijd zeer onvast, maar van aardbevingen hoorde je hier zelden. Ten langen leste kon die op rust gestelde gouverneur zijn tropenhelm niet meer op het hoofd houden, zo had John vorig jaar in een Britse krant gelezen. Sommige ziekten zitten in de familie. Daaraan kan zelfs een gouverneursvrouw niet ontsnappen.
WORDT VERVOLGD...
donderdag 29 oktober 2020
onderschat
vrydag, 30 october 2020
de werklieden zyn weg; de prachtige ramen steken er overal in, boven en beneden, de voordeur, de vliegenramen... het neigt naar het monumentale... maar myn intiemste papieren in de werkkamer hangen vol cement, de voetstappen van modderlaarzen pryken op myn slaapkussen... het gaat even duren, dit barbarye weêr effen te stryken...
but - okay, really; zo'n werklui over de vloer, nu al drie weken lang iedere dag van de week, van zes uur smorgens tot vyf uur savonds, is op zich écht een serieuze stressboel... morgen komen er voor één keer eens helemaal géén handarbeiders langs - en ja: da's nu echt féést voor ons!...
voorts, dagboekgewys, gaf ik vandaag overdag twee uur engelse les, in schilde. daar had ik weêr erg veel plezier in. indien mondjesmaat gedoseerd, kan lesgeven soms echt een fantastisch iets zyn. dat had ik echt nooit gedacht, daar kom ik nu pas achter, op myn 50e.
het helpt dat ik myn vak erg zinvol en nuttig vind: engels; misschien het meest zinvolle vak van allemaal. op zich suckt het natuurlyk om die tieners te moeten staan beknotten in hun natuurlyke sturm-und-drang; ik maak nu deel uit van de grote afstomp-machine - doe dit niet, doe dat niet, blyf zitten, wie heeft met die stilo gegooid!!!?; maar: als ik ze ondertussen aan het verstand kan brengen wat het werkwoord "to strike" betekent, en/of de uitdrukking "against all odds", en/of de frase "to commit an offense", dan help ik die mensen toch écht wel vooruit... ja, daarom kan ik dit doen... vorig jaar gaf ik ook nederlands, maar da's eigenlyk al meteen veel meer nerdy... engels is àlles in 2020...
myn kunstwerk, zyn vooral de eindcontouren van dat oeuvre; de omtrek ervan, die je kan zién, zonder het allemaal te hoeven te hebben gelezen...
gast-auteur
HET GEVAAR LOERT IN MOMBASA
van onze correspondent in de jungle robertus baeken
aflevering 50
Mombasa, 20 september 1934:
Uitgenodigd door de gewezen handlanger in de Oostendse visserij Van Kuyck om hem bij deze gelegenheid een bezoek te brengen, kwam de gewezen privédetective dit keer op een gans ander adres in Mombasa terecht. Zijne Excellentie woonde nog dichter bij het strand nu. Deze villa was immens groter, met nog meer prachtige palmbomen errond. Erg prat toonde deze hoogwaardigheidsbekleder hem zijn nog meer uitgebreide collectie vloerkleden. Behalve Perzische tapijten, lagen er nu ook heel wat Pakistaanse. Drie zéér antieke Nepalese zelfs. Dat niemand anders dan zijn vrouw Adelaide over de antieke tapijten mocht lopen, had ik al tijdens mijn vorig bezoek vernomen. Als zij van die beschermende, moderne nylonkousen met rechtgetrokken naad droeg, kreeg zij van hem zelfs toestemming om er een ongelimiteerd aantal keren over heen en weer te stappen. Adelaide had erg mooie, lange benen en een bevallige gang, zo had Van Kuyck, enthousiast als hij was over de unieke combinatie van in nylons gestoken vrouwenbenen en antieke tapijten, zich toen al vergaloppeerd.
Zoals hem, terecht of niet, verweten werd, hield John er een door en door Amerikaanse denkwijze op na. Zo was hij erop voorbereid in dit huis een door al die materiële voorspoed, grenzeloos gelukkig man aan te treffen. Niet dus. Zijne Excellentie leek wel twintig jaar ouder geworden. Het feit dat zijn echtgenote Adelaide in dat grote gebouw opvallend afwezig was, bracht hem op de gedachte dat zij ondertussen misschien gescheiden waren. Ook niet, zo bleek achteraf. Wel maakte Zijne Excellentie Van Kuyck zich vreselijke zorgen over de huidige beroerde politieke toestand in Duitsland waar hij met haar twee jaar geleden was geweest.
WORDT VERVOLGD...
woensdag 28 oktober 2020
pech & geluk
pech: telephoon-battery leêg, zodat ik onderweg op de fiets geen radio kon beluisteren
geluk: poezie van monique bol in myn brievenbus ontvangen
dode schryvers
waar was je te woensdag
die had in zyn halve liter flesje water
de meester te evacueren...
actua
de nood aan litteratuur is erg groot; zelfs al hebben we geen tyd meer om te lezen, toch moet ze worden gemaakt, ze moet bestààn - gewoon als tegenwicht tegenover de media, die nu al zeven maanden lang in hetzelfde cirkeltje lopen, toekomend met een kleine honderdtal woorden; "voortschrydend inzicht", "mondmaskersaga", "het is vyf na twaalf"; al zeven maanden aan één stuk door hoor je één en hetzelfde programma.
uit het schriftje
en voorts: als je zo categoriek vanalles niét wil, dan ligt er te veel nadruk op de dingen die je zogezegd wél wil. zodat die onder een druk komen te staan. die dingen worden dan "bekroond", dwz in de kiem gesmoord.
dat is een van de ziektes van deze tyd, en zeker van de nieuwste generatie: het té grote onderscheid tussen het ene wél graâg doen en het andere niét graâg doen.
29 october 2020
gastauteur
HET GEVAAR LOERT IN MOMBASA
van onze correspondent in de jungle robertus baeken
aflevering 49
Los Angeles, 2 januari 1934:
Volgens de Newspaper Alliance werd een tot Fawcetts meetinstrumenten behorend kompas, door de Royal Geographical Society plechtig aan zijn vrouw overhandigd. Het toestel zou hoog in het Mato Grosso-gebergte zijn teruggevonden.
Diezelfde maand ontvingen de ouders van Oscar Van Kleut per aangetekende post een door Zijne Excellentie Van Kuyck toegestuurd geweer. Volgens de bijhorende brief was het wapen teruggevonden in de Rwenzorigebergte, nabij het Kivumeer. Met beleefde groeten. Via hen werd het vuurwapen terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar: de heer Raymond van Damme, geldschieter. Dat het wapen bij het Kivumeer werd teruggevonden, riep bij veel belangstellenden vragen op.
Turnhout, 12 september 1934:
Ten prooi aan eenzaamheid en verveling na de dood van zijn vrouw in de lente van datzelfde jaar was Arnoldus Van Kleut bezig stapsgewijze seniel te worden. Tenminste, zo beweert zijn dochter. Om zijn hersenen te oefenen, had zij hem aangeraden voortaan dagelijks twee tot drie keer zijn krant te lezen. Op die bewuste dag lag de Gazet van Antwerpen open bij een merkwaardig artikel dat bij hem, met een scheut pijn in het hart allerlei reminiscenties opriep aan zijn zoon Oscar die niet langer zijn zoon was.
Een groep onderzoekers in het Braziliaanse Kuluene-gebied zou een vrouw zijn tegengekomen die het had over drie Europeanen die leefden met een Indianenstam.
Volgens datzelfde artikel waren vier bekende Amerikanen uit de filmwereld in de buurt van Kivu al wekenlang op zoek naar Oscar Van Kleut. De talrijke succesvolle edities in vijftien verschillende talen van diens logboek, waaronder ook het Nederlands, zouden daartoe de aanleiding zijn geweest. Onder hen bevond zich de reeds genoemde John A. Mitchell.
Jammer dat Oscars moeder dit niet meer had mogen meemaken. Weer volgens zijn dochter haastte Arnoldus zich vierklauwens naar de boekhandel.
WORDT VERVOLGD