donderdag 28 april 2022

alternatieve feiten




1. nog eens opfrissen, mata hari. in nederland geboren, spioneerde voor de duisters in frankryk. ging met al die kerels van wie ze informatie moest inwinnen naar bed. haar werk heeft aan 50.000 geallieerden het leven gekost. belandde ten slotte zelf voor het duitse executiepeleton.

2. de markies de sade was eigenlyk geen markies. hy liet zich wel graâg een markies worden genoemd maar in feite was hy een graaf. hy werd op een ogenblik ter dood veroordeeld, oa voor vergiftiging en foltering, maar kreeg gratie van de koning, ik neem aan lodewyk XVI.

3. een gemiddelde ral, dwz een soort moerasvogel, kan wel vliegen - maar niét specifiek de ral die leeft op de eilandengroep aldabra. tenminste, die kan wél nog met veel moeite een paar meters fladderen. helemaal niét vliegen kan de ral van "inaccesible island" (zo héét dat eiland, in de zuidelyke atlantische oceaan.)

4. samuel colt (1814-1862), de uitvinder van de beroemde "six shooter", de colt, liep op 16-jarige leeftyd van huis om een zeevaardersbestaan te gaan leiden. aan boord sneed hy in een hout het model van de colt. nadien liet hy zo'n revolvers worden geproduceerd, en werd hy een van de ryskte americanen van zyn tyd.

Geen opmerkingen: