maandag 20 november 2023

GAST-AUTEUR

61.

Het meisje had de twee nog vrije stoe­len vlak voor hem opge­merkt. Terwijl het licht doofde, trok zij haar Zwanenjong bij de arm en schoven in de rij.

   Een groepje van zes betrad het podium vanuit de zaal. De muzikanten grepen hun instrument, terwijl twee anderen - ver­moedelijk woordartiesten - op een verhoog klommen, en een derde, - een mal figuur met lange, rossige baard en een motorhelm op zijn kop, - plaatsnam op een krukje bezijden het podium.

   Na een inleidend deuntje sprong de gehelmde naar voor om zangerig te raaskallen. Met nadruk bracht hij een lita­nie van moeilijke woorden, die alles weg had van Duitse of Latijnse benamingen voor geneesmidde­len. Overeenkomstig de giftige chemicaliën, die ze zeker bevatten, klonk het inderdaad giftig en le­lijk ter wille van het lelijke. Lelijk, absurd en antiburgerlijk was ook zijn gekrijs en voetgestamp. De spreker noemde zich ‘Pafke het complete mafke’ - overigens terecht vond Joseph. Misschien zat er een zekere cadans in, maar zijn voorkeur bleef toch uitgaan naar ‘I get along without you very well.’ Het ver­baasde hem dan ook dat Pafke, toen hij klaar was, een oorverdovend applaus te beurt viel. Joseph wilde niet uit de toon te vallen. Door zacht handgeklap ageerde hij in beperkte mate tegen de maatschappelijke conventie.

   Met rollende ogen en onder indrukwekkend tromgeroffel kondigde de circusdirecteur de volgende act aan. Een jongeman in sjofele kleren kwam achter een scherm vandaan en bezong de periode dat hij werk­zaam was in een oranje houtzagerij. In zijn machtige stembanden zongen de metalen zaagbladen. Langs zijn woorden weerklonk het schrijnend versnijden van reusachtige, weerloze boomstammen. Een snik verried het peilloos verdriet om zijn langdurige opsluiting tussen fa­brieksmuren en slopen­de ar­beidstijden. Het verscheuren van zijn overhemd drukte het verlies uit van zijn identi­teit door uitzichtloos stom­pzinnig werk en de dagelijkse omgang met daar tewerkgestelde lulhannessen. De molen van de muziekinstrumenten draaide op volle toeren en ondanks zijn scepsis begon Joseph zich meer met de kri­tiek op de kleinburgerlijke orde te vereenzelvigen. Morgen zou hij voor diezelfde maat­schappij te­rechtstaan­.

   In hetzelfde schuitje gezeten, liet hij welgemeend een daverend applaus opklinken. Hij bekeek het programma en rekende uit dat het zo nog uren kon doorgaan. Meelevend zag hij moeder Swaens onon­der­broken breien, als ze niet eerder was flauwgevallen. Hij tikte het Zwanenjong op de schouder.


(WORDT VERVOLGD...)

Geen opmerkingen: