zondag 27 augustus 2023

lectuur


nu toch, in plaats van een papieren versie, een kindle-versie aan het lezen... zélfs af en toe langs myn telephoon... het leest zeer goed; deze schryfstyl, dwangmatig staccato, leent zich er ook wel toe. laat op kindle pakweg proust zich moeilyker lezen?
    ik ben deze jack reacher-serie dus by boek één, het inderdaad niet onmogelyk achtend, over lange tyd verspreid de hele serie te consumeren. i like this: vanwege het soort hoofdpersonage; zonder een verleden, rondzwervend, ieder boek een volledige reset; angstloos, enorm stoer, buitengewoon handig, stilzwygend, mooie vrouwen aantrekkend; dus eigenlyk een moderne conan.    
    dus ik vind dit wel goed; het feit dat ik dit kàn lezen, zegt veel, want ik kàn tegenwoordig byna niet meer lezen. maar niet vind ik dit enorm goed. de aankondigende gedachten zyn dikwyls misplaatst pompeus. byvoorbeeld, dan lees je dat jack reacher denkt: "nu komt dé doorslaggevende vraag." en dan stelt hy die vraag. als om aan te geven: kyk eens hoe goed deze held zyn situatie snel analyseert. maar in de praktyk komt dat kinderachtig over, té onironisch, betuttelend eigenlyk. je hebt ook nergens diep ondergrondse humor. maar goed, de pretenties van dit boek worden algeheel waargemaakt: lectuur voor op de vlieghaven.
    wat kindle lezen betreft wil ik ook niet conservatief zyn per defintie. het erge is alleen: je zit voor je wérk al de gehele dag op die laptop en die telephoon. dus wil je voor je vrye tyd, om het zo dan maar aan te wyzen, toch iets ànders.
    maar die kindle heb je àltyd by de hand, je hebt iéder boek binnen de minuut in je handen, je hebt er geen nachtlampje voor nodig...
    ik vrees dat dit nu toch zal vermeerderen, in myn leven...

Geen opmerkingen: