dinsdag 21 februari 2017

state of being, 21 februari 2017

losse krabbels, uit myn notitieboekje;

voor de voorstelling "de ideale schoonzoon"; de verteller wil by wyze van statement zyn vriendin bedriegen, maar krygt het niet voor mekaâr; om iets anders buitensporigs te doen, besluit hy dan maar om een winkeldiefstal te plegen, in een grootwarenhuis, en liefst een product stelende dat hy totààl niet nodig heeft.

een column voor de streekkrant betreffende die postbus hier om de hoek: die postbus staat in een bepaald marginale buurt, en onlangs was er, door vandalen, de bodem van afgescheurd; ik ontdekte dit toen ik er twee belangryke brieven in wegstak - dewelke prompt op de grond belandden. inmiddels is die postbus weêr hersteld - maar volgens my durft nu niémand daar ooit van zyn leven nog zyn correspondentie in kwyt.

er zyn hier net voldoende postbussen - maar in integraal stuyvenberg en de seefhoek is er geen énkele bancontact!! overdag wendden halve legioenen buurtbewoners zich naar het stuyvenberg-ziekenhuis; om dààr dan geld af te halen of zelfs overschryvingen te regelen, aanschuivende tussen de patiënten in pyjama (ook hier ligt nog een streekkrant-columnpje...)

over de niet ongezonde maar wel verregaande achteloosheid van haar pa: de zus van luv, toen ze nog een tiener was, kwam eens thuis met een hanekam - - haar pa merkte die niet eens op. een uur of drie later begaf die zus zich naar haar slaapkamer - zonder dat iéts van die hanekam tot haar pa was doorgedrongen.
    (myn eigen pa was ook wel zo, toen we kinderen waren. als onze ma van huis was en alleen onze pa was wél nog thuis, dan wilde dat voor ons eigenlyk zeggen dat we net zo goed alléén thuis waren... dwz dat we vuurtje-stook en zo konden doen, alles dat we maar wilden...)

een paar namen uit myn schriftje, die ik hier nu tegenkomen; namen die mensen my in een gesprek hebben willen meêdelen, doch waar ik nu de betekenis niet meer van raden kan: camiel van breedam (wat zou dié mens my moeten kunnen schelen?), patrick doyle (dat is iemand die, volgens van bendeghem, bolstaat van "weetjes"; in een gesprek weet hy losjes te zeggen vanaf hoeveel kilometers op voorhand, van de zeehaven af, een olietanker moet beginnen afremmen...), steve wozniac (volgens myn broêr serge een veel groter brein dan steve jobs en bill gates tezamen.) ludwich eichrodt, een dichter die ik naar het schynt moet lezen...

en, eigenlyk, nog maar eens column-materiaal: tussen de grote hoeveelheden antwerpenaren die komen te zeggen dat hun fiets werd gestolen "nochtans had ik hem zeer goed op slot gelegd!!", is er vast een aanzienlyk aantal leugenaars, dat om velerlei huishoudelyke redenen niet eerlyk kàn zeggen dat ze die fiets in waarheid niét goed op slot hadden gelegd. (een herinnering: op een straatfeest aan het kerkplein; klaas janszoens, de violist van deus, komt by de frituur; hy zet zyn fiets tegen de gevel en wandelt in de enorm frituur naar binnen; ik zié het gebeuren hoe een dief er onmiddelyk met het vehikel vandoor fietst - ik kan er niks aan verhelpen, volstrekt aan de àndere kant van het plein staande, tussen rumoerige muziek van overal...)

hier in myn boekje staat ook genoteerd "vliegende eekhoorn", da's wel goed... en ook:"heilige drievunzigheid", maar da's maar niks. de "peter pan band" (het belpop-groepje waar, heel ooit, die man in speelde die nu , inmiddels, alle muziekjes schryft voor k3.) ook staat hier dat ik de film "calvaire" moet zien, doordat myn thriller daar aan doet denken... onder anderen volgens gert jochems...

"dit boek leest als een tram." da's een goeie joke van bert lezy. of nog een goeie, van reve:"ik heb jouw boek goed ontvangen. het is echt een meesterwerk! ik hoop het dan ook zo spoedig mogelyk te zullen lezen..."

doki.
i love kribbels...

3 opmerkingen:

els c. zei

Ik weet niet wie jou de naam Camiel Van Breedam heeft ingefluisterd, maar hij was mijn leraar plastische opvoeding in het eerste middelbaar!
Een heel "speciale" figuur..... :-)

Serge zei

Die camiel van breedam maakt wel tof werk.
Ik geloof dat die nog een tijdje werd vertegenwoordigd door Max pisti.

Dirk D. zei

Camiel Van Breedam: beeldend kunstenaar uit de Rupelstreek, trombonist bij de Fondy Riverside Bullet Band (authentieke New Orleans jazz band), is altijd in het rood gekleed. Goeie gast!