zondag 25 februari 2018

column streekkrant editie kempen

KEMPEN-KIP

Een van de meest voorkomende Kempische scheld-uitdrukkingen is nog altijd, sinds jaar en dag, de uitroep:"Kieken zonder koop!" Ook zeer vintage is natuurlijk de klassieker "profiteurke van de staat!", of "ziëvereer", of ook het scheldwoord "bats-kop!" Al neem ik aan dat het werkwoord "batsen", in de betekenis van "opscheppen", niet veel verder reikt dan de regio Turnhout-Wortel-Rijkevorsel. "Kieken zonder koop" blijkt dus, volgens recente peilingen, nog steeds het meest populair. Maar in wezen is dat jammer. Er zijn maar weinig wezens die zo langdurig zonder kop kunnen blijven voortleven dan uitgerekend de kip. De mens doet het alvast veel slechter. De chemicus Lavoisier, die leefde ten tijde van de Franse revolutie, bleef zelfs in tijden van terreur wetenschappelijk geïnteresseerd, en toen hij tot de guillotine werd veroordeeld, maakte hij een experimentele deal met zijn beul, de beruchte Charles-Henri Sanson. "Als ik nog eventjes voortleef nadàt ik onthoofd ben, dan zal ik, om teken te geven, naar je knipogen. Maar," zei Lavoisier, "Beloof jij dan dat je die informatie doorspeelt aan de Académie Française." Aldus geschiedde - en ja, de man hééft inderdaad nog geknipoogd, twee keer direct na mekaar zelfs; alleen heeft men nooit kunnen uitmaken of dit met opzet geschiedde, dan wel eerder als een onverbiddelijke stuiptrekking. De beul heeft in ieder geval geen enkele instantie nader ingelicht.

Dus ja: geef ons dan maar liever de kip! Dit beest kan, na onthoofding, nog exact zestig seconden blijven voortspurten. Namelijk omdat het kippenlijf zijn orders niet exclusief van zijn hersenen ontvangt. Het is een walgelijk verhaal, maar zelfs heeft er ooit écht een kip bestaan, "Miracle Mike", die het nog een volledig jaar heeft uitgezongen zonder kop - hoe zoiets mogelijk is, moet je zelf maar eens googlen, er bestaan zelfs foto's van.

Dit alles maar om te zeggen, dat we de gloednieuwe kippensoort van harte welkom heten, die zopas in kippenkwekerij Klaasen & Co uit Ravels op de wereld werd gezet. De kippensoort heet Gallux, ze scharrelt vrij rond en leeft van een uniek, geheimgehouden dieet. Als filet of als chipolata valt de kip onder de noemer "kwaliteitsvlees", alleen al omdat de dieren bij leven steeds eerlijk daglicht krijgen voorgeschoteld in grote, open ruimtes - dus heel wat anders dan in de zogenaamde legbatterijen, die onderhand maar eens verboden zouden moeten worden.



Geen opmerkingen: