zondag 4 maart 2018

alternatieve feiten

1. als volwassene zocht goethe zyn moeder maar een stuk of vyf keer op, maar de twee correspondeerden wel, en waren mekaâr zeer genegen. toen de doodgraver langskwam op haar sterfbed, om haar lengte te meten, zei die moeder:"sorry, jongen, maar je bent voor niks gekomen, ik heb de afmetingen voor de kist daar zelf al uitgetekend..."

2. johanna schopenhauer, moeder van de beruchte filosoof, hield salon in weimar, en had goethe daar met hoge regelmaat op bezoek. de jonge arthur schopenhauer en goethe sympathiseerden wel met mekaâr, al kon dat moeilyk anders eindigen dan in een genegen tweestryd.


3. toen zyn moeder stierf, noteerde goethe daar niets over in zyn voorts juist zeer bedryvige dagboek. ook het vroegtydige sterven van zyn zoon august, werd door goethe geheel nooit becommentarieerd - toen men hem mededeelde dat die gestorven was, trok goethe zich wel stilzwygend terug in zyn kamer, om daar dagenlang verscholen te blyven. maar nadien: geen enkele commentaar.

4. de "novellistische valk" is een term uit de literatuurwetenschap, waarmeê bedoeld wordt: dàt ene element in een roman waardoor die zich definitief onderscheidt van eender welke andere roman.