zondag 16 februari 2020

alternatieve feiten

1. in de twaalfde eeuw werden op een rots in het zweedse blekinge runen-inscripties ontdekt, die toen al goed 500 jaar oud waren. meteen werden er legers van wetenschappers op afgestuurd, om de boel te ontcyferen. onafgebroken heeft het 900 jaar van studie gevergd, voor er eindelyk iemand op de proppen kwam die eraan uit kon.

2. die redder was de 19e eeuwse yslandse wetenschapper finnur magnusson - zie prent.


3. in het stuk "anthony en cleopatra" van shakespeare wordt er biljart gespeeld. maar het stuk speelt in de oudheid, toen het biljart uiteraard nog niet bestond.


4. de nazi-uniformen werden ontworpen door de firma hugo boss. pas in 2011 heeft hugo boss zich hiervoor verontschuldigd. (maar ja, het waren geen lelyke kôstuums...)


5. het lyk van charlie chaplin werd na zyn begrafenis terug opgegraven en achtergehouden voor losgeld. de dieven werden gevat. charlie chaplin werd opnief begraven, ditmaal onder gewapend beton. het lykt wel een sketch van chaplin...

6. marco polo was geen italiaan maar een kroaat.


7. decca records kreeg ooit de zeer jonge beatles over de vloer, die hengelden naar een platencontract. dat kregen ze niet. "nog een paar dagen, en gitaar-groepjes zyn volstrekt uit de mode," zo kregen ze te horen.


8. de man met het yzeren masker, die door lodewyk XIV werd gevangengenomen in de bastille, droeg in waarheid een fluwelen masker - wel met effect, want niemand heeft ooit kunnen achterhalen wié die gevangene juist was.

9. de schryver voltaire heeft er in zyn verhalen een yzeren masker van gemaakt.



10. de stand van de sterren in de film "titanic" bleek eigenlyk niet historisch juist te zyn. toen de film 20 jaar later een re-release kende, werd die stand dan ook netjes bygewerkt.

Geen opmerkingen: