donderdag 30 december 2021

alternatieve feiten

1. tranen van pyn komen eerst uit je linkeroog, tranen van vreugde komen eerst uit je rechteroog.

2. bovenstaand feit geeft extra dimensie aan het woord "sinister", dat oorspronkelyk, in het latyn, behalve "onheilspellend" of "morbide", ook wilde zeggen "links" (heden in het italiaans: "sinistra".)

3. waarom "links" en "onheilspellend" taalkundig zyn beginnen tezamenvallen, is niet helemaal duidelyk; mogelyk komt het doordat by de oude grieken toekomstvoorspellers zich naar het noorden wendden, terwyl zy het oosten (dan rechts) in principe als "het goede" beschouwden.

4. een extra bevordering voor "links" als "negatief" zal, in alle talen, het gegeven zyn geweest dat "linkshandig" als "onhandig" geldt; zoals in de uitdrukking "die mens heeft twee linkerhanden."

1 opmerking:

Jean-Lou zei

Daar is ook een bijkomende uitleg voor:
De meeste mensen (circa 85%, althans in het Westen) zijn receptiever voor gevoelens in het linkerdeel van hun gezichtsveld. Emoties komen a.h.w. van links. Dat betekent niet dat het "slechter" is, maar dat de "schok" groter is. Een figuur die indrukwekkend moet overkomen komt op het toneel komt liefst op van links, gezien vanuit de zaal (côté jardin in het Frans).
Op een ander vlak zien we dat ook: een dubbele pagina, waarvan eentje met uitsluitend tekst en titel, en de ander met een grote illustratie, zal bijna altijd gelayout worden met het beeld aan de linkerkant.
Het fenomeen heeft duidelijk te maken met de manier waarop ons brein in elkaar zit.