woensdag 30 november 2022
onderschat / overschat
onderschat: de grafische mogelykheiden van de letter M.
alternatieve feiten
het verhaal van de laptop 1/12
het verhaal van de laptop 2/12
het verhaal van de laptop 3/12
het verhaal van de laptop 4/12
het verhaal van de laptop 5/12
het verhaal van de laptop 6/12
het verhaal van de laptop 7/12
het verhaal van de laptop 8/12
het verhaal van de laptop 9/12
(daarstraks thuis was ik toch clever genoeg, myn oude laptop meê te grabbelen, voor dit worst case scenario.)
het verhaal van de laptop 10/12
een van de schaarse voordelen van deze nachtmerrie: dat ik dit nu zélf eens kan ervaren. het is 19:10u. het is een dinsdag. een dinsdag. je gaat die trappen af, je wandelt binnen - warm licht en geluid, dansende mensen, axl peleman live, de tuesday twins in hun pruiken, de bar overbevolkt, iedereen is op en neêr aan het springen. hoe kan dit, wat IS dit?
axl noteerde vandaag dit volgende, dwz woensdag. hy is geen "buddie" van me met wie ik ooit in de klas heb gezeten, feitelyk is die werkelyk objectief:
Het klinkt allemaal best rete-pretentieus (en dat is het waarschijnlijk ook), maar net als je denkt dat je in je leven alles hebt gezien en gedaan, ben je op de eerste rij getuige van iets dat je letterlijk van je sokken blaast. De Dinsdag Club van Don Vitalski is één van de puurste, meest hilarische, van de potgerukte, en geniaalste avonden die ik in lange tijd heb mogen meemaken. IK BEN iNSTANT MEGA-FAN!!! Elke dinsdag in de kelder van de Groene Waterman in ‘t Stad. Nu al legendarisch!! Wat een avond!!
het verhaal van de laptop, 12/12
GAST-AUTEUR
robertus baeken, die de vader is van don vitalski, schreef het boek "leonard en ik", over zyn nonkel leonard, de fameuze beeldhouwer. over 82 afleveringen verspreid, worden die mémoires hier integraal gepubliceerd.
prent: kop van Bacchus, arduin.
LEONARD EN IK
door Robertus Baeken
74
DE POORTEN VAN DE HEMEL
Nu alles voorgoed voorbij is, vraag ik me wel eens af wat de diepere oorzaak was van de totale ommekeer in Leonards leven. Dat, zoals hij zei, de betekenis van een mensenleven afhankelijk is van zijn inhoud, staat buiten kijf. Maar dat het leven van een gewone burger daarom inhoudelijk minder zou voorstellen dan dat van een kunstenaar, waarbij hij Vincent Van Gogh als voorbeeld nam, lijkt me minder evident. Toen hij tegen mij de motieven van zijn ontslag uit de doeken deed, waren die duidelijk strijdig met zijn vorige beweringen. Nu geloof ik dat de waarheid er wat tussenin ligt en dat hij wilde uitleggen dat de inhoud van het menselijk bestaan louter een kwestie is van gevoel en gevoeligheid, meer dan van kunst. Hoewel hij het beeldhouwen beslist serieus nam, vertrouwde hij me eens toe dat zijn oeuvre hem na zijn dood kon gestolen worden. ‘Voor mijn part mogen ze het hele boeltje in zee kieperen!’ Als hij meende wat hij zei, - en dat het zo is, daar ben ik heilig van overtuigd - welke waarde en betekenis heeft kunst dan nog, buiten het levendige gevoel van de kunstenaar op het moment van de creatie? Leonard noemde zijn eigen scheppingen nooit ‘kunst’. Hij bleef ze altijd zien in functie van de vraag waarvoor ze werden gemaakt. Vandaar heette hij ze weleens ‘een fraai salonstukje’, of ‘mooi voor in de tuin’.
In elk geval was Leonard zowel geestelijk als lichamelijk dringend aan verandering toe. Kort na zijn verhuizing naar de Apostoliekenstraat stortte hij in, vermoedelijke ten gevolge van een hartaanval. Uitzinnig van pijn, doordat zijn borst in tweeën leek te worden gereten, rolde hij languit over de vloer van zijn atelier. Niemand wist hiervan. Leonard was bij geen enkele ziekteverzekering aangesloten. Vandaar had hij geen doktershulp ingeroepen. Wel was deze verwittiging genoeg voor hem om nooit meer één druppel alcohol te gebruiken. Ook deed hij door uithongering een vermageringskuur waarbij hij in enkele weken dertig kilo afviel.
(WORDT VERVOLGD...)
dinsdag 29 november 2022
maandag 28 november 2022
onderschat / overschat
onderschat: de terreur van myn dochter, door dewelke ik simpelweg nooit met luv mag babbelen.
alternatieve feiten
5. by de oorspronkelyke oud-griekse olympische spelen was er ook een afdeling "om ter mooist schilderen".
reklaâm
iedere dag een sonnet
je zintuigen zyn aan het verslyten.
dat is niet eens een probleem.
al zou je vel in tweeën splyten,
je voelde toch steeds het eczeem.
jouw eelt valt iets meer te verwyten.
dat té sterke afweêrsysteem.
dat altyd van zich af willen byten,
dat zich verliezen in een poëem.
het is pas goed
als iedere waarneming,
in voor- en tegenspoed,
ons nooit als een herneming,
steeds maagdelyk begroet.
als alles ons aldoor pyn doet.
GAST-AUTEUR
robertus baeken, die de vader is van don vitalski, schreef het boek "leonard en ik", over zyn nonkel leonard, de fameuze beeldhouwer. over 82 afleveringen verspreid, worden die mémoires hier integraal gepubliceerd.
prent: geknield in witte steen, hoogte circa 75cm.
LEONARD EN IK
door Robertus Baeken
73.
Ook ik gaf Leonard gelijk. Want vrijheid boven alles. In mijn dagboek schreef ik de volgende randbemerking: ‘Zoals Krishnamurti zegt: vrijheid ligt in het zien van wat is. Dus zou het dwaas zijn als ik, vader van een gezin met vijf kinderen, ter wille van mijn schrijven hetzelfde zou doen.’ En ik noteerde verder: ‘Het is de angst die aantoont in hoeverre je verslagen bent. De angst voor morgen, de angst voor zogenaamde superieuren, de angst voor alles. Ik fiets dagelijks naar mijn werk, - maar niet als het knechtje van de baas, niet als een pluimstrijker, niet als een tweedehandse man. Leonard heeft gelijk: het ware leven heeft niets met middelmatigheid. En vrijheid is een absolute voorwaarde. Maar vrijheid zit vanbinnen. Het is het geloof in jezelf en in je eigen krachten. Het leven van de gewone man, zoals het mijne er vandaag inderdaad uitziet, hoeft om geen enkele reden te verworden tot middelmatigheid of sleur. Dit is mijn lot. Ik kan en wil dit niet ontlopen. Het is waar: in vergelijking bij een voltijdse schrijver duurt het wat langer eer ik met een boek klaar ben. Daaraan had ik kunnen denken vóór ik een gezin stichtte. Maar ik heb nergens spijt van!’
Ik vertelde het nieuws aan Simone. Zij vond Leonards beslissing getuigen van grote moed. ‘Want,’ voegde zij eraan toe, ‘niets zo makkelijk als in het gareel lopen.’ Wij waren er beiden van overtuigd dat het Leonards werk ten goede zou komen. Ik had altijd in hem geloofd; zelfs toen ik een tijdje de indruk had dat hij wat stagneerde. Nu won dat geloof weer aan kracht.
Na van alle kanten vernomen te hebben dat Leonard ‘stapelzot’ geworden was, vertelde ik het nieuws aan mijn moeder. Zij vond er een aanleiding in om over vroeger te praten, iets wat ze zelden deed, bang als ze was oude wonden open te rijten. Dacht zij aan haar overleden zoontje? Er welden tranen op in haar ogen.
Voor één keer had zij het over de vroegtijdige dood van haar man, mijn vader, de broer van wie Leonard naar eigen zeggen het meest heeft gehouden. Het drama heeft zich voltrokken toen ik nog een kleuter was en geen besef had van de draagwijdte. Mijn moeder huilde om hem en om zichzelf, omdat het lot zo hard geweest was haar man na een kort, armoedig bestaan van haar af te nemen.
Het begrijpen van haar gevoeligheid overtuigde me ervan te blijven geloven in mijn roeping tot de literatuur. In mijn boeken zou ik tegemoetkomen aan een niet-confessionele, troost biedende reflectie en tegelijk daarmee getuigenis afleggen van het raadselachtige, menselijke bestaan en zijn talloze facetten.
(WORDT VERVOLGD...)
zondag 27 november 2022
agenda dees week
1 december: "gewoon blyven ademen", de jardin, vosselaar
2 december: "gewoon blyven ademen", de jardin, vosselaar (uitverkocht)
3 december: "gewoon blyven ademen", in hove (uitverkocht)
4 december: "gewoon blyven ademen"; theaterbatterij, gent
5 december: "gewoon blyven ademen", 't stamineeke, webbekom
6 dec - "de dinsdagclub", met oa stef kamil carlens
onderschat / overschat
onderschat: het gebruik van adjectieven van renier snieders.
alternatieve feiten
leestekens
nu heb ik eindelyk die voorlaatste strofe voor mekaâr;
"wees zorgeloos
als vier vyf zes eskimo's,
in zeven of evenzovele zweefsalto's
altoos zy aan zy
met geisha's en gigolo's
in poncho's, in kinomo's
uit tokyo's meest tomeloos betoverde dromenvallei.
zie, zo zyn de zorgen der flamingo's,
al zuchten zy diep al zien zy roos,
wel toch weêr in een oogwenk voorby.
al zuchten zy diep al zien zy roos,
wel toch weêr in een oogwenk voorby.