zondag 28 augustus 2022

songtekstsnipper


what's love got to do with it?
what's love
but a secondhand emotion?



in deze rubriek niet altyd alleen maar goéie snippers. wat is het probleem van déze snipper, hierboven? het woord "emotion" laat zich alleen maar afschuwelyk worden uitgesproken. hoor ook maar by de rolling stones: "you're not the only one / who's got mixed emotions". afschuwelyk. het probleem is dat die o véél te zwaar en daarom plat doorweegt. de o-klank weegt sowieso erg zwaar, dus daar moet je meê oppassen; maar het kan; byvoorbeeld: "even at the center of fire / there is cold, cold // all that glitters / ain't gold." dat kan nog nét. maar by het woord "emotion" is het probleem dat die eerste lettergreep, die "e", als enkelvoudige, scherpe klinker zonder meer, zo erg flut is, dat ze zich alleen maar laat worden uitgesproken als een opstapje; dààrdoor pakt die o-klank éxtra veel breedte.
    het komt écht door dat prefix, want byvoorbeeld het woord "locomotion", dat laat zich wél erg mooi worden gebekt. ("everybody's doing a brand new dance now / come on baby, do the locomotion"; hiér is die o-klank bovendien een mooie weêrkaatsing van die oe-klank in "do"...)
    in het kolossale oeuvre van prince komt het woord "emotion" niet één keer voor.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Come bathe with me
Let's drown each other in each others emotions

Anoniem zei

This is the garden where emotions grow
Twenty-four feelings all in a row
It's alright, yeah, it's alright

Sam zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Sam zei

Emotional pump, you are my
Concentrate on you is all I have to do
To make my body jump, emotional pump
Like the falling rain my body cries
For you are my emotional pump
... etc...

Maar, dit is pas vrijgegeven door de Prince Estate, na zijn dood. Dat kan twee dingen betekenen: ofwel kwam hij tot dezelfde conclusie als jij, en bleef het daarom in de vault. Ofwel was hij visionair en wilde hij alvast het tegendeel bewijzen tegen dat jij in je blog over emotions zou schrijven. Dat past ook wel in zijn karakter: ha hij zegt dat dat niet kan, ik zal het tegendeel eens bewijzen.

Ik moet wel toegeven: emotional is niet het zelfde als emotion. Emotional heeft nog een lettergreepje extra waardoor het ritme terug in evenwicht komt met die "o" waarover jij het hebt.