maandag 15 september 2014

twee biografemen



-op zomerkamp in embourg wordt simenon in 1915 op twaalfjarige leeftyd ontmaagd door renée, die een paar jaar ouder is dan hy. "als je voortaan in het collège st-servais naar school gaat," zo bezweert ze hem, "dan zitten we vlak naast mekaâr, en kunnen we tezamen heen en terug lopen." meteen geeft simenon zyn priester-opleiding op, om naar genoemde school te verhuizen. op de eerste schooldag komt hy reneé aldus tegen - ze stapt hem laconiek lachend voorby, hand in hand met een andere, wat oudere jongen.

-in zyn villa "shadow rock farm" in connecticut in de jaren vyftig, installeerde simenon in al zyn vele slaapkamers een vernuftig draden-systeem, om zyn vele gasten in het geniep te kunnen afluisteren.

-zyn leven lang stuurde simenon enveloppen met geld naar, in luik, zyn moeder, met wie hy wel een byzonder wrange relatie had. toen zyn moeder hem, zeer uitzonderlyk, in de herfst van haar leven een bezoek kwam brengen in de verenigde staten, gaf ze hem al die enveloppen onaangeroerd terug. al die vele decennia lang had ze er geen halve frank van willen gebruiken.