zondag 12 februari 2017

alternative facts

1. officieel het meest onvertaalbare woord ooit, is het woord "mamihlapinatapaï", uit het yaghan, een weinig bekend dialect dat wordt gebezigd in tierra del fuego.

2. het woord kan dus onmogelyk in één woord worden vertaald, doch alleen maar zo kort mogelyk worden omschreven als volgt:"het kruisen van de blik van twee mensen die beiden hopen dat de ànder iets gaat beginnen zeggen, zonder dat een van de twee uiteindelyk initiatief neemt."

3. ons menselyke brein heeft wel degelyk het vermogen om te detecteren wanneer we in de gaten worden gehouden. het gevoel dat "iemand naar je aan het kyken is," is dus dikwyls veel meer dan zomaar een gevoel (ook het gevoel dat niemand naar je aan het kyken is, klopt vaker dan je zou denken...

4. ook katten zyn ofwel rechtshandig ofwel linkshandig (opdracht: check by jouw eigen huisdier...)

5. dat veel geniale invallen zyn ontstaan uit een zeer verregaande verveling, is inmiddels naar het schynt ook wetenschappelyk bewezen.

6. in de negentiende eeuw waren mannen er eigenlyk 100% zeker van dat vrouwen intellectueel minder begaafd waren dan mannen. de eerste amerikaanse vrouw die een medische studie mocht aanvatten, elisabeth blackwell (zie photo), werd in 1847 op de medische universiteit van genève binnengelaten: eigenlyk alleen maar by wyze van practical joke. tot ieders consternatie was ze na twee jaar reeds afgestudeerd - met grootste onderscheiding.

7. in het verleden werden oorlogsboten al wel eens gecamoufleerd, zoals op de photo hieronder; die is beschilderd, zoals je kan zien, als een zebra die in twee richtingen loopt. zulks niét om niet op te vallen tussen andere zebra's, want die waren er niet, maar om het de vyand zeer moeilyk te maken, na te meten hoe groot en/of hoe klein de romp is, of 'ie achteruit vaart en/of vooruit en aan welke eventuele snelheid.
Geen opmerkingen: