zaterdag 4 februari 2017

advies voor beginnende én gevorderde conferenciers







dit is de beste methode om, als conferncier, tot goede resulaten te komen (of je daar dan succes meê gaat hebben, is nog een geheel andere zaak...)
    noteer een tekst van zes à zeven minuten, betreffende een onderwerp of inzicht dat je eerlyk meent, en dat erg dicht by je eigenste leven staat. zoek vervolgens een manier om je volstrekt te isoleren - niet voor de rest van je leven, doch voor een tydsspanne van exact twee uurs. zorg zeker dat er tydens die twee uurs niemand by je kan binnenbreken.
    zeg in een dictaphoon-met-timer deze tekst nu integraal op, twee uurs aan een stuk, dwz ongeveer zeventien keer na mekaâr. zet voor sommige kleine vondsten die je bevangen, deze dictaphoon op pauze, om deze vondst rap-rap te noteren, doch zet de dictaphoon daarna meteen weêr aan, en lul gedreven voort tot aan het einde.
    algauw dreigt de verveling toe te slaan; van zodra die werkelyk mateloos wordt, zal je héél soms jezelf opeens verrassen. je zal, met de genade gods, af en toe zelf hardop lachen, en heel erg soms zal er jou een schok van extase bevangen - "hoe kan dit!! waar komt dit vandaan, dit is waanzin!!"
    eens die twee uurs voorby zyn, ga je zitten om alles dat er aan die kleine tekst veranderd is, neêr te schryven. normaal gezien duurt die tekst ondertussen geen zeven minuten meer, doch tien minuten.
    herhaal dit iedere dag opnief. iedere verdomde dag opnief.
    je kan dit werk niet volhouden als je niet op de één ofte andere manier het gevoelen ervaart, daarmeê de zin van je bestaan te benaderen.
    bovenstaande methode kan niet anders dan vruchten afwerpen - tenzy aan je praemisse van integriteit niet is voldaan, dwz als je bent vertrokken vanuit een leugen, van iets dat niet echt vanuit je hart komt.
    (noot voor myzelf: spreek nu, in dit stadium van het repetitie-proces, zo traag mogelyk. niet doordrammen, iedere keer optenief juist betrachten om in iédere letter een overdreven inleving in te blazen; dit overdrevene mag in latere stadia weêr gaan liggen, maar sleep je onderhuids dan toch nog meê...) 
   

Geen opmerkingen: