zondag 15 oktober 2017

column streekkrant editie kempen



BLOTE RUG

De Kempen zijn al sinds eeuwen geen achtergestelde, rurale Pampa’s meer. Neen, zelfs mogen we, met geheven hoofd, uitroepen: de Kempen zijn een mode-industrie! Gedenken we Carré Mode in Herentals, Van Peer Mode in Lille, Modecenter Rommens in Zoersel. Maar inderdaad: precies zoals in Parijs of New York, heeft dit ook in onze eigenste regionen soms een nefaste bijwerking. Eén seizoen om de zes jaar, geraken gescheurde jeansbroeken weer in zwang; da’s jammer, maar ook wel nog handig: mijn eigen jeansbroeken zijn altijd per ongeluk gescheurd, maar die hoef ik dus niet meer weg te gooien…

Wat veel erger is, lezers, is dat je van in Stabroek tot in Lichtaart, van in Meerle tot in Grobbendonk toe, nu ook weer overal van die jonge meisjes ziet lopen met truitjes die opzettelijk een héél klein beetje te kort zijn, vaak in combinatie met een opzettelijk laag hangende pantalon, zodat je gedwongen bent hun blote rug en/of onderbuik te bestuderen. En op zich is het wel tof dat niet alleen slanke meisjes dit aandurven; ook onze meer gezette buurmeisjes lopen ermee rond, vaak met bovendien een opvallende piercing door de navel. Daar gaat het niet om, vrijheid en blijheid voor iedereen.

Het probleem van deze dwangmatige trend, waar àl die meisjes aan meedoen, is dat de tijd van het jaar zich daar absoluut niet toe leent. Het klopt: we kregen van God een onwaarschijnlijk warme nazomer cadeau, zelfs onze muggen zijn uit hun graf herrezen - maar, vergis je niet: overdag mogen die blote buiken en/of die blote ruggen lollig ogen, ’s avonds koelt de buitenlucht vooral dan nog in noordelijk België zeer snel weer af, en schieten die truitjes letterlijk te kort. “Wij dragen wat wij willen!” zo hoor je ze roepen - maar zodra ze verkleumd en wel thuiskomen, moet hun vader wél meteen de chauffage hoger zetten, met alle stookkosten van dien. En hoeveel van die modellen eindigen zelfs niet met een dramatische pleuris in het ziekenhuis? Dan zijn jij en ik het, de belastingbetalers, die ervoor opdraaien.


Neen, doe liever zoals ik: draag ’s winters een pelsjas uit “Di Loco” te Kasterlee, een berenmuts uit “De Fun” te Olen, voetbalhandschoenen uit “Ferdy Heren” te Geel, en een stevig gewatteerde Sloggi uit Lingerie Altesse, Otterstraat, Turnhout. Mij zal niemand warm hoeven te wrijven!

Geen opmerkingen: