maandag 28 mei 2018

column streekkrant editie antwerpen


SCHIPPERSKWARTIER

Onlangs had ik een geweldig gesprek met Luc Van Den Abbeele, de wereldberoemde slagery in het hartje van het Schipperskwartier. De zaak bestaat al sinds 1932, en Luc zelf, die het vak van zyn vader overnam, diende er sinds begin jaren zestig; met andere woorden, als er iémand is die de Antwerpse rosse buurt uit zyn broekzak kent, dan is het wel déze prepareerder van beuling en gebraad!

Hy weet te vertellen over alle mogelyk volksfiguren van eêrtyds. "Zot Jefke", een stoelenbinder, die geen kar op wielen had, maar een krat aan een touw, die hy onverdroten over het plaveisel sleepte, onderweg alle sigarettenpeuken oprapend. "Zwarte Willem", ook wel de "Bloedpens" genoemd, en "Fons", die met een nieuwe wagen reed, van merk naar eigen zeggen "een servolet." "Blonde Emma", die raamprostituee was tot haar tachtigste. Het onvergetelyk verhaal van "Krom Jetje"; een kleine kamerverhuurdster, die zelf op een bovenverdieping woonde; op een dag stond zy geleund tegen het raam naar buiten te kyken, maar gaf zy de geest - zo heeft zy drie dagen lang geheel dood tegen dat venster geleund gestaan, rechtop overeind.

Niet te vergeten dat prachtige verhaal van die Congolezen, die aanmeerden aan de Jordaanskaai. Ze kwamen terecht in het pandjeshuis "By Albert", gefascineerd door de Engelse wc's die er te koop stonden. Ze kochten zich ieder zo'n wc, droegen die op een kussen op hun hoofd naar hun boot - maar kwamen er exact één jaar later voor terug om te reclameren:"Je hebt ons bedrogen met die toiletten!! Na één dag waren die al vol!!"

Wat betreft rykdom aan volksverhalen, spant in Antwerpen het Schipperskwartier de kroon.

Geen opmerkingen: