zaterdag 4 februari 2017

tien biografemen


virginia woolf was de kleindochter van william makepeace thackeray.

de naam "wendy" is uitgevonden door james barrie, speciaal voor het boek peter pan. de naam "vanessa" is uitgevonden door jonathan swift, auteur van oa gullivers reizen.

arthur clarke voorspelde het internet in 1974.

lewis carroll heeft eens een hele nacht lang kromgebogen gezeten op een anagram voor de naam van de eerste minister ewart gladstone. hy kwam uit op het geniale "wild agitator, means well."

alexander dumas vocht zyn eerste duel toen hy 23 was. tydens dat duel zakte zyn broek af.

friedrich schiller bewaarde systematisch rotte appels in zyn schryftafel, bewerende dat hy werd geïnspireerd door de geur van verval.

de zanger-dichter victor glorieux schreef op tienjarige leeftyd met de hand integraal een boek over, namelyk "de avonturen van pinkeltje," door dick laan.

toen t.s. eliot voor uitgevery faber werkte, schepte hy er aldoor genoegen in om op de stoelen van bezoekende schryvers een fop-scheet-kussen te leggen, alsook om ze klapcigaren aan te bieden. 

de bizarre columnist noel coward kon zyn dag nooit beginnen zonder eerst in de krant te checken of zyn naam toch zeker nergens stond vermeld by de overlydensberichten…


mickey spillane, die overigens vermeld wordt in myn liedje "eenzaam, verlaten en alleen", schreef het boek "kiss me, deadly"; toen het boek van de drukker kwam, zag hy in dat de uitgevers het verzuimd hadden om tussen 'me' en 'deadly' een komma te plaatsen. met zyn eigen geld kocht hy 50.000 exemplaren op - om die aanstonds te vernietigen.