zondag 4 februari 2018

column streekkrant editie antwerpen


ASOCIALE MEDIA

Een goeie vriendin is aan het verhuizen. Ze woonde in een gewezen kapsalon ergens in Merksem, maar is met de helft van haar gezin overgevlogen naar de Leeuwlantstraat in Deurne, dus in het zogenaamde "Molenkwartier", een prachtige buurt en trouwens ook lekker vlakby onze schoonste parken. Vrydagavond zag ik haar bescheiden annonce op Facebook verschynen:"Morgen tussen 10u en 14u kleine afbraakwerken in myn nieuwe huis. Een hoop werkers hebben afgebeld. Welkom om te komen helpen, gratis koffiekoeken!"

Die madame is erg gekend in het artistieke milieu van 't Stad, ik geloof zelfs dat ze de directrice is van méérdere culturele centra. Behalve dat by haar relationele status op Facebook staat genoteerd "het is ingewikkeld", kan je daar dus ook aflezen dat ze meer dan 2500 vrienden heeft. Dus ik zag het al voor my: zelfs als maar één procent van haar facebookvrienden op haar oproep zou ingaan, zou er daar 's zaterdags spontaan een werkfeestje plaatsgrypen van toch mooi 25 mooie jongens en meisjes. Dus ikke daarheen. Met myn werkhandschoenen aan. Vooral uit erkentelykheid, in het verleden had die mevrouw al vanalles voor me gedaan. 

 Dat ik my in de juiste straat bevond, daarover geen twyfel: er is een Café Leeuwlant, een Garage Leeuwlant Nv, een Dagbladhandel Leeuwlant en zelfs een Zonnecenter Leeuwlant. En - ja, zélfs is er een Leeuwlant Hengelsportwinkel, wat ik je brom. Toch begon ik alras te twyfelen: was het echt wel hiér dat ik moest wezen? Er viel in heel deze buurt geen kat te bekennen. Ook niet rond de bestelwagen voor haar deur. Wat bleek? Behalve ikzelf, was er één enkele andere sterveling die zich door het facebook-artikel aangesproken had gevoeld. Alle rest had zyn kat gestuurd.

Diezelfde dag nog, maar dan 's avonds laat, prykte er op haar pagina een prachtige foto van haar nieuwe pand, vlekkeloos opgeruimd, en daaronder genoteerd:"Thank you, folks; alles toch nog in orde gekomen!" Een halfuur later rendeerde deze berichtgeving mooi 281 "likes". Dus van mooi 281 betrokken "vrienden". Ik ben een groot fan van Facebook, maar om het nu effenaf een "sociaal medium" te noemen, daar zet ik enige vraagtekens by...

Geen opmerkingen: