zondag 4 februari 2018

column streekkrant editie kempen

HOOGSTRATEN LIVE 

Het duurt nog heel even, maar toch, ik ben er graag goed op tyd by: vrydag de vierde mei van het jaar 2018 organiseer ik een kleine, bescheiden revue in de fenomenale zaal "CeCilia" in Hoogstraten. Die zaal is écht een wonderlyk ding, want ze bestaat al sinds 1881, het jaar waarin in Zuid-Afrika de Boerenoorlog begon en het Griekse eiland Chios werd getroffen door een waanzinnig heftige aardbeving. In 1945 ging dit prachtige pand in de Noorderkempen half naar de maan, doordat de nabygelegen Sint-Katharinakerk toen volstrekt gedynamiseerd werd - de herstellingen duurden 64 jaar, pas in 2009 werd het dak fatsoenlyk hersteld. Maar heden, sinds 2011, zyn de zogenaamde Cecilianen weer druk in de weer om hun cultuurtempel op de kaart te zetten, met de meest diverse programmaties denkbaar - deze maand speelt er zo, byvoorbeeld, het locale toneelgezelschap Tinello; het meesterlyke stuk "De Vloek Van Darjeeling Diamant". Ja, Hoogstraten heeft nog heel wat méér te bieden dan Lieven Van Gils, Gert Verheyen en Anne Van Opstal! 

Maar de vierde mei van dit jaar, mag ik er dus myn eigen tenten neerplanten. Dat zal ik niet alleen doen, maar in combinatie met een andere, roemruchte Herentalsenaar, de meester-pianist genaamd Martinus Wolf. Feitelyk is die van Meerle, maar op Wikipedia moet je de man wel degelyk in Hoogstraten zoeken. Wolf schepte furore toen hy, een jaar of tien terug, zyn buffetpiano op wielen van Herentals te voet naar het hartje van Antwerpen wist te duwen, een reis die 19 uurs duurde, mede doordat hy aan de brug van het Kempisch Kanaal meermaals terug naar achteren schoof. 

Myn openbare vraag aan lezers van Deze Week is nu de volgende, met name of jullie geen amateurkunstenaars kennen, die in CeCilia letterlyk de revue zouden willen komen passeren. Vorige maand deden we al zo'n revue in CC De Wouwer in Ravels, en dat ging geweldig; met een lokaal accordeonist, een door zichzelf grootgebracht goochelaar en de twee mooiste danseressen ooit - Hoogstraten mag daar toch niet voor onderdoen? Alleen al het legendarische, Hoogstratense muziek- en theatercafé Cahier Du Brouillon verraadt hoeveel talent schuilt in die contreien ginder. Dus wees niet angstig, en neem rechtstreeks contact op met 's lands enige en echte, officiële Nachtburgemeester, langs het mailadres vitalski3@gmail.com. (Fanmail trouwens ook altyd welkom, ik kryg liever complimenten dan een pak rammel...)

2 opmerkingen:

Lies zei

Leuk artikel.
Enige rechtzettigen:
Tinello speelt:'Het leven zoals het is:
het leraarslokaal'
Martinus Wolf is eerder een Hoogstratenaar dan een Herenalsenaar.
Hij duwde de piano van Oostmalle naar Antwerpen.

Rode Ridder zei

Je heet Vitalski, jouw facebook heet Vitalski 2, en jouw email adres is Vitalki 3.
Wat wordt Vitalski 4?