dinsdag 25 februari 2020

uit het schriftje


1. waarom er geen varkensmelk wordt verhandeld. antwoord: omdat dat te duur zou zyn, naar het schynt.

2. als ik nog eens een optreden doe met myn groepje de living tornado's, zal de titel daarvan zyn:"close to the fans." dus: "vitalski & the living tornado's - close to the fans."

3. wylen hugo spencer, de legendarische muzikant, ooit rechterhand van ferre grignard; we gingen eens tezamen optreden ergens in het zeer verre diepenbeek. de programmatrice zei:"onze excuses, er zyn maar twee reservaties." met een verpletterende, gelatenheid antwoordde hugo:"oh, maar lage publieksopkomsten - daar word je op den duur helemaal immuun voor." dat woord immuun vond ik erg mooi.

4. sindsdien heb ik actief myn best gedaan, om ook zelf naar die immuniteit te mogen toe groeien - en onderhand bén ik daar ook ongeveer. het gebeurt zelfs wel eens dat als er zich toch een groot publiek aandient, dat ik dan eerlyk terugschrik;"oh, - neen... dit moet een vergissing zyn..."

5. je hebt specialisten in nierziekten, in vierkantswortels, in onderwater-navigatie; stel je nu eens écht een specialist voor in liefde - niet "gespecialiseerd in liefde" zoals dit wordt gezegd van een dubieus massage-salon, of van een rymelende brave dichter, en ook niet zo'n religieuze liefde die van een pastoor, of zo activistisch als die van artsen-zonder-grenzen; maar iemand die er werkelyk 24 uurs per dag meê bezig is, zich af te vragen: wat is liefde? hoe praktiseer ik dit? waar zie ik het? hoe laat ik het groeien?" of van negen uur smorgens tot vyf uur snamiddags toch tenminste.

6. aangaande de docter vraag je:"waar is die?" en het antwoord is dan byvoorbeld:"in het sint-rochus-ziekenhuis, bezig met een open lever-operatie." maar van die specialist in liefde, vraag je:"waar is die?" en dan is het antwoord: die is al sinds vanmorgen op de groenplaats, die is daar bezig met liefde.

7. frommeltje en viola. wil ik eens aan mollie laten lezen.

6. tof aan stripverhalen, is de tamelyk verregaande mate van objectiviteit betreffende toch zeker de zuivere tekenvaardigheid. de ene tekenaar pleegt de andere tekenaar wel degelyk byna letterlyk "naar huis te tekenen."

7. manara tekent iedereen naar huis. bernet en robert crumb tekenen van dongen naar huis, van dongen tekent eric heuvel naar huis. eric heuvel tekent alain goffin naar huis... myn broêr serge tekent toch ook wel de halve winkel naar huis...

8. een goed criterium om te zien of  een striptekenaar behendig is, is het lachende gezicht. wie een hardop lachend gezicht tekent, toont ogenblikkelyk: ofwel is dit houterig, ofwel is dit echt. daar is geen middenweg.

9. als ik een tekenleraar was, zou ik daarmeê beginnen: de eerste vyf maanden gaan we alleen maar hardop lachende gezichten tekenen.

10. in finland heeft de kerstman een adres, waar jaarlyks duizenden en duizenden brieven naartoe worden gestuurd - die allemaal worden beantwoord.



de "lachende rembrandt"

4 opmerkingen:

Rode Ridder zei

Ik heb de Frommeltje en Viola integrale.

Rode Ridder zei

Je zegt: tof aan stripverhalen, is de tamelyk verregaande mate van objectiviteit betreffende toch zeker de zuivere tekenvaardigheid. de ene tekenaar pleegt de andere tekenaar wel degelyk byna letterlyk "naar huis te tekenen."
Het is inderdaad niet altijd de beste tekenaar die het beste tekenwerk aflevert. Daar komen nog andere zaken bij kijken, zoals je ongetwijfeld weet.

Rode Ridder zei

"van dongen tekent eric heuvel naar huis"
Watte?!
Eric Heuvel is een veel betere tekenaar! Aleen al zijn klare lijn tekenkunde kunnen weinigen hem evenaren;
Van Dongen is een afgestudeerde tekenaar die nul procent eigen inbreng heeft.
Mede aan hem is het te wijten dat de twee recentste Blake en Mortimer albums de zwakste van de hele reeks zijn!

Rode Ridder zei

"in finland heeft de kerstman een adres, waar jaarlyks duizenden en duizenden brieven naartoe worden gestuurd - die allemaal worden beantwoord."
Correct, en ik ben er al geweest. Daar werken heel wat mensen, voor een groot deel aan het beantwoorden van de brieven.
Het is een prachtig dorpje, dat ontstaan is ter ere van de enige echte Kerstman, die er dagelijks zetelt om kinderen te ontvangen.