vrijdag 16 oktober 2020

alternatieve feiten

1. de oorspronkelyke franse versie van het sprookje "rapunzel" eindigt zeer slecht: rapunzel verandert in een kikker en de prins krygt voor altyd een varkenssnuit.

2. het "rapunzel-syndroom" is een steenachtig lichaam in je lyf, ontstaan door de conglomeratie van dingen als haar. komt vooral voor by knaagdieren. die eten soms opzettelyk steentjes, om die haarbal weêr los te krygen. zo'n bol in de maag heet eigenlyk een "bezoar", het rapunzelsyndroom geldt in principe alleen voor dergelyke opeenhopingen in de twaalfvingerige darm.

3. de twaalfvingerige darm zit tussen de dunne darm en de maag, en dankt haar naam aan haar lengte: 25 centimeter, dus twaalf vingerbreedtes.

4. de nederlandse gemeente gouda kampt als vanouds weêr keihard met wateroverlast, en is daarom sinds september dit jaar aan het proberen haar grondwater overal in de gemeente te verlagen met 25 centimeter.

5. in een park in gouda staat een standbeeld van ineke van dijk, voorstellende den grote bronzen kikker. een ander beeldhouwwerk van van dijk in gouda heet zeer toepasselyk "de kaasboerin"

6. dit was: kikker - rapunzel; rapunzel - twaalfvingerig; twaalfvingerig - 25 cm; 25 cm - gouda; gouda - kikker.

evaluatie: goed begonnen, maar het gedoe over gouda was iets minder, en dan nog minder was de té nadrukkelyk obligaat bedoelde link gouda  - kikker. 6,5 op 10.

iemand heeft "de kaasboerin" in gouda
klaarblykelyk een mondmasker gegeven...


Geen opmerkingen: