zondag 18 oktober 2020

gast-auteur

HET GEVAAR LOERT IN MOMBASA

van onze correspondent in de jungle robertus baeken

Geïnspireerd door een beroemd ontdekkingsreiziger besluit onze held een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahilisprekende Duvel die hem met zijn veertigkoppige expeditie zal vergezellen door de jungle. Onderweg slaan de dragers aan het muiten en tot overmaat van ramp worden hij en Duvel door kannibalen gevangen genomen. In hun dorp aangekomen, blijkt de verdwenen landgenote daar aan het hoofd te staan.

aflevering 41

Chicago, 1 november 1929


Eerste uitgave van de ruchtmakende affaire rond Oscar Van Kleuts logboek. Nu aan het licht gekomen is dat Duval zijn baasje op een loopafstand van twee dagen in de uitgedroogde kloof bij de Kilimanjaro had omgebracht, werd eigenwijs besloten het oorspronkelijke manuscript door de redactie met twee dagen aan te vullen. Tegelijk werd daarmee een mooi afgerond, commercieel getal bekomen. Ofschoon in hun epiloog grote nadruk werd gelegd op de kans dat Van Kleut, zoals hij eerst van plan was, Duval de hals had afgesneden, lieten zij alle mogelijkheden open. Dat de beide haantjes elkaar hebben uitgemoord, was evenmin uitgesloten.

   Vele lezers hoopten dat zij later met Clara of Jane voor een mariage à trois naar het Tanganiykameer waren vertrokken. Buiten de onbetrouwbare praatjes van halfgekke pelsjagers, zijn daarvan tot nog toe echter geen bewijzen of sporen gevonden. Niemand heeft hen nog gezien. Wat het vermoeden versterkt dat de drie precies zoals Fawcett, zijn zoon Jack en hun gids een jaar tevoren, onderweg volledig door de jungle zijn opgeslokt.

Geen opmerkingen: