woensdag 16 februari 2022

uit het schriftje

de gentse filosoof frank vande veire beweert dus dat het onmogelyk is dat computers of robots ooit werkelyk aan zelfreflectie zouden kunnen doen, dat ze nooit echt aan ironie zullen kunnen doen. wat een kortzichtigheid! kyk byvoorbeeld wat de virtuele assistent "siri" vandààg al kan; rocco james conan vraagt aan die computer: "waarom steken kuikens de straat over?" en die machine antwoordt: "omdat die dieren zich in het midden van de straat niet veilig voelen." ik vind dit al tamelyk ver gaan. hoe kan zo'n specifieke, bykomstige vraag nu helemaal zyn voorbereid? zover is de ontwikkeling van de computer dus al gesprongen - op vyftig jaar tyd; tel daar nu nog eens twee- of drieduizend komende jaren by op, van verdere wetenschappelyke ontwikkelingen; ik zou juist zeggen dat het gewoon onmogelyk is dat robots niét, vroeg of laat, een volmaakt zelfbewustzyn zullen hebben ontwikkeld. je kàn dat gewoon niet tegenhouden.

wél vreemd is het gegeven dat er nog steeds geen collectieve oplossing is doorgevoerd tegen het probleem van onze overvloed aan oplaad-draden!! in iéder huis zie je dit; de oneindige kluwens van draden en nog meer draden, voor laptops, telephoons en tablets; hoe vintage; hoe is het nu mogelyk dat er nog steeds geen universeel laad-systeem geldt, waarby dat laden gewoon door de lucht heen gebeurt? (by mensen als arnault of gates of buffet zal dit wel reeds het geval zyn.)

eveneens een falen van de computer: de website "tidal", waar ik lid van ben (een variant op spotify) volgt nu al drie jaar lang wat voor muziek ik iedere dag draai - en toch: de "persoonlyke tips" die ik van de website kryg doorgespeeld, zyn àltyd totaal knudde...


3 opmerkingen:

LIes RE zei

Ik zou eens een kwaaie brief schrijven naar Tidal!

crowdserver1 zei

Kan een robot een bewustzijn hebben?
Het antwoord leunt op mijn vijfde bewijs van leven na de dood:
Bevindt het bewustzijn zich in de lege ruimtes in het brein of in de rest van het brein waarin geen enkele lege ruimte is?
Wie deze vraag juist oplost leert dat een mens een bewustzijn heeft maar dat het zich niet manifesteert volgens de regels van de logica.
En dat betekent dan dat dit ook kan opgaan voor een robot. Men heeft er in de achterlijkheid van de wetenschappers niet beter op gevonden dan het een quantum brein te noemen.

Vitalski zei

indeed