woensdag 22 juni 2022

alternatieve feiten


1. helemaal in het begin heette the jesus "death of joey". "the jesus and mary chain" is natuurlyk een veel betere titel. vooral de onwaarschynlyke opeenvolging van het lidwoord "the" met daarna de persoonsnaam "jesus" is erg opvallend, en ook zeer grungy. dat ook tydens dat "and mary" dit lidwoord niet tot verlossing komt, maar wel pas by "chain", maakt dat de naam tegelykertyd langdurig klinkt én toch compact.

2. ik herinner my nog dat de eerste keer dat ik die band op de radio hoorde, de vpro natuurlyk, die presentator toen zei: "jesus and the mary chain", waar ik dan ook zelf een paar maanden lang aan meêdeed.

3. behalve dat the jesus oorspronkelyk, in hun beste tyd, met een drumkit werkte dat simpelweg uit maar twee trommels bestond (beetje afgekeken van the velvets), hadden ze toen ook een basgitaar met maar drie snaren.

4. het klopt niet helemaal dat bobby gillespie het extreem succesvolle "primal scream" oprichtte nadat hy weêr weg was by the jesus; "primal scream" bestond al voordat hy, voor eventjes, by the jesus langskwam. (zonder bobby was j&mc nooit meer hetzelfde. een beetje zoals blondie zonder frank infante.)

5. de eerste jaren duurden gigs van the j&mc nooit langer dan 20 minuten.

6. in het turnhoutse was er rond die tyd ook een punkgroep die werd genoemd "god and his new empire".

2 opmerkingen:

Serge zei

Dat hHad dus eigenlijk The God And His New Empire moeten zijn. ;)

Vitalski zei

:D