dinsdag 28 juni 2022

@ the bookshop




joris mertens - bleekwater

verhaalmatig zo mogelyk nog beter dan mertens' vorige (beatrice). ik houd van stripverhalen met zo weinig mogelyk tekst - zonder dat je een gevoel moet krygen van nadrukkelyke verbale retentie. trefzeker is het grauwe realisme van deze figuren,- hoofdfiguur is een leverancier by een droogkuis-firma; gecompenseerd wordt deze troosteloze uitzichtloosheid door 1. zintuiglyk atmosferische meteorologie (àldoor intense slagregen), 2. de warme gloed van kleuren die daar tegenin boksen, 3. een romantische vriendschap in het spel.

de pagina-grote stadslandschapsprenten telkens, zyn wel buitengewoon mooi, doch net iets té hard van de party om alleen maar hun zuivere mooiheid op zich; ergens een dynamisch-verhalend element by in zo'n prent, zou, denk ik, nog beter zyn geweest. 

voorts was ik wel opgetogen want aangenaam verrast by het ogenblik toen, door de vondst van, plotseling, veel geld ergens in een tas, het verhaal een vlucht nam uit de alledaagsheid wég (al had dat niet gemoéten), maar voor myzelf had het verhaal helemaal goéd mogen eindigen, dwz in plaats van dat het hoofdfiguur had moeten sterven, had die gerust naar de bahama's gemogen. ergens ook niet ideaal dat het eerder opgebouwde verhaal, dat zich focust op de intrede van een concurrent, van daar af, vanaf die vondst van dat geld, ineens helemaal niet meer tezake doet.

die opmerkingen poneer ik hier echter maar om interessant te doen. iedereen moét dit prachtige boek onmiddellyk gaan kopen, en cadeau doen aan zyn of haar beste vriend.


Geen opmerkingen: