woensdag 5 april 2023

GAST-AUTEUR


28.

Ook dit nieuws kwam als een steen uit de hemel vallen. Het lag al op zijn tong te vragen of dat nodig moest. Ha­rolds bed was antiek, inderdaad. Maar zulks had ook zijn charmes. Boven­dien vertoonde het geen manke­menten. Joseph wilde echter geen tweede ruzie over geld. Met een schijn van belangstelling vroeg hij hoe het nieuwe bed eruitzag en waar zij het had gekocht. In de passi­viteit waarmee hij luisterde, ontdekte hij een eerste gevolg van zijn voornemen om, wat er ook gebeurde, de verantwoorde­lijkheid voor de portemon­nee voort­aan bij haar te leggen. On­danks de nog bijkomende kost voor een nieuwe matras voelde hij niets dan opluch­ting.

   ‘Is Harold thuis?’ vroeg hij, van zodra Isa­belle over haar aankopen klaar was.

   ‘Zal ik hem roepen?’

   ‘Nee, ik had hem gister al aan de lijn.’ Hier naderde Joseph langs een gewiekste omweg zijn doel. ‘Jij was op dat ogenblik niet thui­s,’ merkte hij quasi terloops op.

   ‘Juist, ik was met Irma naar een tentoonstel­ling van bloemschikken. Hé, was dat leuk! Ik heb een bonsai meege­bracht, voor op Harolds ka­mer. Een enig exem­plaar. Maar zeg eens, hoe vlot het werk? Blijf je ginds nog lang?’

   ‘Gister de hele dag ter plaa­tse getrappeld.’

   Het gesprek bloedde dood. Hij betuigde nog eens zijn spijt. Zei dat hij nog altijd gek was op haar, dat de Parijse vrouw­tjes hem nog meer naar haar deden verlangen, en van die prietpraat.

   ‘Zand erover! Maar neem je voortaan in acht, Jos!’

   De volgende telefoon was voor de baron. Jam­mer, hij kreeg weer die gestrenge huismeester aan de lijn.

   ‘Mij­nheer is niet thuis. Probeert u vanavond nog eens!’

   Intussen had Annemie twee nummers van Minowski, beiden balletdanser. Misschien broers? Een woonde in Parijs, de ander in Lyon.

   ‘In welk wespennest heeft zij zich nu weer gesto­ken!’ reageerde de Parijse Minowski, nadat Joseph zich aan hem had voorge­steld. ‘Ik woon op driehoog boven de Galerie Lafayette, op de hoek van de rue Lafayette en boulevard Hauss­mann. Komt u rond twee uur vanmid­dag.’


(WORDT VERVOLGD...)

Geen opmerkingen: