zaterdag 14 april 2018

column streekkrant editie kempen


HOOGSTRATEN BOVEN

Zoals inmiddels geweten is door de betere Deze Week-lezer, organiseer ik op vrydag 4 mei 2018 een waarachtige, ouderwetse revue in zaal CeCelia in Hoogstraten - het is grotendeels dankzy een oproep in jullie lyfblad hier, dat het ons gelukt is om een prachtig programma samen te stellen. By zo'n locale revue hoort ook een gesprek met een heemkundige uit de buurt, en die hebben we eveneens gevonden, in de persoon van Luce Van Nueten - géén familie van de beroemde muzikant Guy Van Nueten uit Beerse.

Dankzy enige gesprekken vooraf, weet ik nu àlles over deze bakermat van onder anderen Leen Huet, Anne Van Opstal en Lieven Van Gils. De gemeente ontstond reeds in het begin van de 13e eeuw, als "Hoightstraten" of "Hoochstratum", vermoedelyk verwyzend naar een daar centrale heirbaan. Hoogstratenaren heten Spilzakken, misschien verwyzend naar mensen die dennennaalden verzamelen in zakken, om byvoorbeeld kussens te maken, maar die nederige bezigheid valt moeilyk te rymen met het gezegde dat de Hoogstratenaar wezenlyk een "toren in zyn kop" heeft, waarmee wordt bedoelt dat hy pretentieus zou zyn. De fabelachtig mooie Hoogstratense Sint-Catharinakerk heeft nu eenmaal de op één na hoogste toren van heel België, de "Lange Katrien", die 105 meters hoog meet.

Er is erg veel gevochten in Hoogstraten. Met de tachtigjarige oorlog botsten de Spanjaarden en de Nederlanders juist hiérzo op elkaar, Napoleon zelf beleefde hier een voorspel op zyn ondergang in Waterloo. In 1945 trokken de Nazi's langs Hoogstraten terug naar huis - niet zonder bovenvermelde kerktoren met de grond gelyk te maken...

Geen opmerkingen: