zondag 24 juni 2018

column streekkrant editie antwerpen

STILLE BINNENSTAD

De zomerzon is aangebroken, en voor vele, minder snuggere sinjoren is dat gewoonlyk hét signaal, om de biezen te pakken, met pak en zak naar de rurale buiten, naar de zwemvyvers en de maisvelden; om weg te rennen van de stadsdrukte. Maar laten wy onszelf geen blaasjes wysmaken: dat het in de rand, en verder daarbuiten, rustiger toeven zou zyn dan in het hartje van onze Koekenstad, dat is een zware misvatting.

Vooreerst zyn daar traditiegetrouw de dorpse psychopaten, die er een sport van maken om juist dàn het gras te beginnen af te ryden, wanneer jy in je tuin bent gaan zitten barbecuen. Ook zyn er in die landelyke gemeentes altyd een paar buurmannen tegelyk by wyze van hobby mee doende, houtstammetjes te zagen voor de komende winter, niet omdat ze een houtkachel hebben, maar omdat ze grààg met die elektrische ketting-herrie bezig zyn, da's een echte sport voor ze. En 's nachts heb je dan ook nog de lustig blaffende waakhonden, de sportvliegtuigjes en vooral de yscowagentjes, met hun elektronische variatie op, meestal, "Für Elise" van Johan Sebastian Bach. Bovendien heeft iéder gemeente die naam waardig, een eigen zomerfestival in de steigers. "Woodstockje" terroriseert geheel de Noorderkempen, pennenzakkenrock de integrale Zuiderkempen.

Inderdaad: blyf maar beter midden in 't stad, waar lawaai van meer voorbygaande aard is, en waar het bestuur in de grond ook veel sneller korte metten maakt met geluidsoverlast. Ja: de lucht is hier nog oneindig veel slechter - maar het goeie daarvan is dan weêr: die wolken va fyn stof, houden de muggen misschien op afstand!

Geen opmerkingen: