zondag 9 februari 2020

state of being, 9 februari 2020



vrydag en zaterdag aldoor gesaboteerd geweest zynde in myn eenvoudige ambitie om, met bananensap erby, in de zetel te liggen te lezen, in boeken en/of in stripverhalen, vandaag, te zondag, die schade dan toch énigszins kunnen inhalen... voor de rest van de maand mag ik wel geen boeken meer aankopen, dat is een voornemen. als boekenverzamelaar kan ik niét vinden dat je alle boeken die je huis hebt, gelezen moet hebben; het criterium om een boek te bezitten, niet zynde:"die héb ik gelezen," maar wel:"die wil ik graâg eens lezen, als ik de tyd kryg"; maar wél wil ik het gevoel hebben dat ik de boeken, die hier naar binnen schuiven, toch in ieder geval besnuffeld en bestudeerd heb; en, inderdaad: met de vele stapels die hier nu, vooral in de slaapkamer, maar ook in de werkkamer, plat boven op mekaâr liggen gesorteerd, is zelfs dàt niet meer het geval... de nieve tex willer... "painted desert" van lode devroe... "familieziek" van van dongen en van dis... "de bibliotheek" van frank ermeric... en vooral die boeken van fikry azzouzi, die ik nu dringend moet beginnen lezen, doordat ons interview dichterby komt.
    voorts ben ik vandaag druk doende geweest voor "verzin", het magazine van azertyfactor; aan columns waarin ik zo protserig ben, beginnende schryvers, voor wat het waard is, "advies" te verlenen. wel, "feedback" toch in ieder geval, en daar is toch niks mis meê... als zo'n jonge dichter dan opschryft "de hemel weent", dan breng ik dit, ter meerdere lering van ons volk, in verband met paul verlaine (1844-1896); "il pleure dans mon coeur / comme il pleut sur la ville."
    wat mooi uitkomt nu ciara, de storm, zo lyrisch door het koninkryk woedt... aldoor vernemen we ambulances en politiecombi's op de baan, voor wegwaaiende vuilnisbakken en voor stinkdieren die niet meer zelf naar beneên durven te klimmen...

verlaine op bezoek by willem kloos in amsterdam

Geen opmerkingen: