zaterdag 4 april 2020

kring van alternatieve feiten



1. de naam "vanessa" is uitgevonden door jonathan swift, auteur van "gulliver's travels", tevens neef van de befaamde auteur dryden, die hem ooit voorspelde:"een dichter zal je nooit worden."

2. "gulliver's travels" verscheen in 1762, dus één jaar voordat bach de mattheuspassie componeerde.

3. toen bach aan zyn werkgever graaf wilhelm het verzoek indiende om, als diens hofcomponist, ontslagen te worden, werd niet alleen dat verzoek meteen ingewilligd, maar werd hy bovendien ook voor een paar weken de gevangenis ingegooid.

4. belangwekkende boeken die in de gevangenis tot stand kwamen, zyn niet alleen het aangrypende "de profundis" van oscar wilde, het wat overschatte "onze vrouw van de bloemen" van jean genet en natuurlyk de "don quichote" van cervantes, maar ook een groot deel van de "canto's" van ezra pound (zie: photo.)

5. ezra pound creëerde het woord "logopoia"; willende zeggen "de dans van het intellect omheen woorden".

6. de woorden "lilliputter", "modernisme" en "truïsme" werden alle verzonnen door swift.

(vanessa: swift  / swift: bach / bach: gevangenis / gevangenis: pound / pound: neologisme  / neologisme: swift.) (is dus niet helemaal juist; we hadden moeten eindigen op vanessa.)

1 opmerking:

Vitalski zei

lies robben zegt:

Vanessa is een Griekse meisjesnaam. Het betekent `een vlinder`. ... De naam Vanessa wordt voornamelijk gebruikt in Engelstalige landen. Het is een verkorte vorm van Nessa, gebruikt in Engelstalige landen.