zaterdag 11 juli 2020

alternatieve feiten








1. de figuur "vrydag" in robinson crusoe (1719) is, in de westerse letteren, het eerste niet-blanke personage met een individualiteit. op een ogenblik komt crusoe er zelfs toe om vrydag zyn liefde voor hem te betuigen; in die tyd volstrekt ongehoord.

2. vrydag is dan wel geen slaaf, toch is hy aan crusoe schatplichtig, met name doordat hy dankzy crusoe wordt gered van een bende cannibalen.

3. onder stalin geraakte de oekraïne in de jaren dertig zo erg uitgehongerd, dat cannibalisme er schering en inslag werd. er werden anti-cannibalisme-politie-eenheden in het leven geroepen; niet omdat stalin tegen cannibalisme was maar omdat hy net wilde dat die mensen stierven van de honger.

4. nog meer dan wodka wordt in de oekraine "horilka" gedronken. "wodka" betekent "klein water",, terwyl "horlika" wil zeggen "brandend water"; dus je kan al raden wat dat geeft.

5. dit drankje, horilka, wordt meestal nog wat kracht bijgezet door er chili peper in te vermengen.

6. onderstaande prent is een chili peper zoals getekend voor het boek "in navolging van robinson crusoe", verschenen in moskou in 1946...

dit was: crusoe - vrydag; vrydag - cannibalen; cannibalen - oekraïne; oekraïne -  horilka; horilka - chili peper; chili peper - crusoe