woensdag 8 juli 2020

alternatieve feiten

10 dingen over de film "purple rain"

1. in zyn jonge jaren was prince wel degelyk een fan van de bizarre film "eraserhead" van david lynch. dat zou je niet meteen verwachten maar hy heeft die film een stuk of tien keer bekeken.

2. ook bestudeerde prince in zyn jonge jaren zeer nauwgezet de films met elizabeth taylor en marilyn monroe.

3. in het jaar 1980 reeds, tydens de dirty mind-tour, begon prince zyn entourage te ambeteren met plannen om een film te maken. tegen zyn backing-vocaliste jill jones zei ie byvoorbeeld, in de bus: "al moet ik alles zelf doen, met alleen maar myn bodyguard in de sneeuw met een camcorder - die film zàl er komen."

4. de eerste titel die daarvoor opdook, was "the second coming". alvast had prince een prachtige, nooit officieel uitgebrachte a capella song die "the second coming" heette.

5. later heette de film "dreams". het door prince zelf met de hand uitgeschreven oer-scenario voor deze film, werd vorig jaar facsimile gepubliceerd in het tamelyk onuitstaanbare boek "the beautiful ones".

6. dat hy écht zo'n film voor mekaâr zou krygen, werd tot in 1983 toe door totaal niemand mogelyk geacht. de man had toen nog maar één elpee uit die wel goed verkocht (1999), maar hy was niet meer dan cult, en dus totaal geen superster. hy had ook geen geld.

7. warner bros stond voor zoiets ook absoluut niet te springen: doordat ze kort tevoren al flink wat geld hadden verbrast aan de totaal geflopte film "one trick pony" van paul simon.

8. maar voor prince was het menens. hy zei tegen zyn manager, bob cavallo: "ofwel kryg jy voor my een deftig filmproject van de grond - ofwel ben jy meteen ontslagen."

9. dat cavallo dit serieus moest nemen, was wel duidelyk. prince's vorige manager, owen husney, had àl zyn tyd en àl zyn geld in prince gestoken - maar werd op een ogenblik, na een jaar of twee, drie keihard werken, ontslagen door het volgende débacle; het was koud in de opnamestudio; prince belde naar husney; "kan je de verwarming repareren!" husney zei: "nu éventjes niet, ik verwacht zometeen een extreem belangryke platenbons uit new york." waarop prince repliceerde: "jy werkt niet meer voor my." click.

10. die owen husney was de man die prince van het straat plukte toen die zeventien was. op een keer hadden ze autopech, in het midden van een sneeuwlandschap. husney haalde zyn startkabels boven. prince was opeens nergens meer te bespeuren. twee dagen nadien kwamen ze mekaâr weêr tegen. "waar was jy ineens??" "ik moést weg - het kàn niet gebeuren dat myn fans my in de weêr zouden zien met startkabels!" (noot: prince hàd toen nog helemaal geen fans; hy had nog nooit iets opgenomen en hy had nog nooit een deftig optreden gespeeld. alles moest nog beginnen. maar toch dacht die toen dus al: "myn fans mogen my zo niet zien!")

(dit typt lekker voort, en dit kan ik later nog goed gebruiken... misschien ga ik daarom subiet, nà de "afterLink", hieronder dus, nog eventjes verder op dit élan...)(in de blog zelf kan het niet; exact de helft van myn lezers willen van prince niks weten en daar heb ik alle begrip voor...)

2 opmerkingen:

jamiestarr zei

Meer!!!

Je manager uit Nederland

Vitalski zei

on the way