maandag 6 mei 2024

@ the movies

de leeuw van vlaanderen

op netflix kan je tegenwoordig nog eens naar "de leeuw van vlaanderen" kyken. goed mogelyk is dit de allerslechtste film die ooit werd gemaakt. echt waar. je zou willen uitroepen: "is dit voor kleuters!" maar daarmeê beledig je het genre van de kleuterfilm.
je zou willen zeggen: "ja maar, ze hadden geen budget!" maar op een ogenblik zie je een bende minstrelen met middeleeuwse muziekinstrumenten een lied brengen - doch hoor je, in plààts van die oude instrumenten, een synthesizer weêrklinken; zoiets achterlyks heeft toch niks met budgetten te maken? tenzy je zou bedoelen, een budget om die filmmakers van toen, vooreerst een studiebeurs te hebben gegeven - niét voor op het ritcs, maar voor op een gewone lagere school; voor hét meest basale logische denken, niveau eerste à tweede leerjaar.
het heeft ook niks met budgetten te maken als een ridder een volle twee minuten lang voor zich uit moet staren, voordat de monteur eventueel op het idee komt, voor de gein eens van beeld te veranderen.
dit gaat werkelyk buitengewoon ver, dit is zo slecht dat je gewoon niet kan begrypen waarom dit écht is. hoe kàn dit, je kan gewoon niet begrypen hoe zoiets kàn.

tekst en regie: hugo claus. dat die mens hierna toch wél nog de kans kreeg, om nog andere films te maken - dat tart àlles. de mateloze energie waarmeê die klojo zyn oneindig vele miskleunen steeds opnieuw omfloerst zyn geworden, met oneindige mantels der liefde, met oneindige, oneindige nieuwe keizerskleêren. zoals rudy fuchs wanneer die claus exposeerde in het stedelyk museum van amsterdam - anders goed wétende dat die werken op niks trokken; hoe kleedden-'ie dit aan? "zelfs onkruid groeit soms mooi."
):

3 opmerkingen:

Neef Sam zei

"als een ridder een volle twee minuten lang voor zich uit moet staren, voordat de monteur eventueel op het idee komt, voor de gein eens van beeld te veranderen."

Hahaha.
Dit is vandaag vervangen door de overbodige slow motions, liefst met hoog, zweverig gezang - 100% zeker als het over ridders of vikings gaat.
Maar daar hebben we het al eens over gehad op dit blog, denk ik.

Vitalski zei

klopt

Vitalski zei

by the way, wij zijn ooit samen naar die film gaan zien, toen ik 13 was, jij dan 10 of zo, weet jij dat nog?