donderdag 22 december 2011

at the movies





gezien: conan the barbarian,
°2011
van marcus nispel
quotering: ****





de niefste verfilming van "conan de barbaar" is misschien wel de mooiste tot dusver. meest getrouw aan de originele verhalen van robert e howard dat weet ik niet, want die verhalen heb ik uiteraard nooit gelezen, wie wel? daar moet je halfziek voor zyn. hoewel, die texaan schynt wél ook echte gedichten te hebben geschreven, en hy pleegde op zyn dertigste zelfmoord, da's toch ook niet niks.
    maar in ieder geval is deze movie systematisch getrouw aan het traditionele gamma conan-beelden. voornamelyk het eerste halfuur is erg overtuigend; de piepjonge conan, geboren tydens een dorpsplundering; "hy dronk bloed in plaats van moedermelk", dat grypt toch aan...
     zwakke punten: de tovenares-dochter van de slechterik is absoluut niet aantrekkelyk, het lief van conan zelf is niet eens ranzig genoeg, in het algemeen zie je dus te weinig borsten, alsook te weinig roodgloeiende, ondergrondse kroegenscènes. ook onbegrypelyk is dat het finale zwaardgevecht zich beneden in een kelder afspeelt en wat later eventueel op een hangburg, in plaats van algeheel vanboven, bovenop het allerhoogste puntdak in de buurt. het kan toch niet anders dan dat de held en de slechterik in zo'n film, onderwyl ze mekaâr afmaken, al babbelend, een ladder beklimmen en/of langs touwen en katrolsystemen alsmaar hoger vluchten? hoe kan de vyand op het einde anders geloofwaardig weêr helemaal naar beneden storten?
    geschikt voor mensen vanaf veertien jaar. niet geschikt voor mensen ouder dan tweeënvyftig.

Geen opmerkingen: