dinsdag 28 juli 2015

column streekkrant editie antwerpen

WERKEN OP DE BREDABAAN

sinds jaar en dag is merksem één van de belangrykste belgische districten denkbaar. sinds de vroege middeleeuwen al, is de patroonheilige van merksem niemand minder dan de heilige bartolomeus, beschermer van bergbewoners, landbouwers, herders, leêrlooiers en zadelmakers - want veel eerder al, reeds tijdens de gallo-romeinse overheersing, werden àl deze beroepen daar uitgevoerd, in het bedryvige merksem. de doorweg die vandaag "de bredabaan" heet, bestond reeds in  de vroege dertiende eeuw, als een doorgang van velerlei, uit steen gehouwen poorten - tevens, voor de merksemenaar, een aardige bron van inkomsten, toch zeker vanaf de vroege achttiende eeuw, toen er zogenaamde "bareeltaksen" werden geheven. het café genaamd "den ouden bareel" is er nog een verwijzing naar. kortom: merksem is àltijd belangryk, levendig, schatryk en onnavolgbaar geweest. enige probleem: reeds in het jaar 806, by de inval der vikingen, waren er wegenwerken op de bredabaan.

vandaag plukt merksem nog altyd de vruchten van dat verleden, maar meer nog van de lokale industrialisatie van de negentiende eeuw. al in 1891 werden er twee zogenaamde "dokskes" uitgegraven, dwz twee handige nyverheidsdokken, die in verbinding stonden met de vaart en het moderne albert-kanaal. vooral sinds, in 1945, de duitsers werden weggeknald van het dak van "den belga", wylen de tabaksfabriek op de deurnesebaan, floreert merksem harder dan hoboken, wilryk en sint-job in 't goor samen. vandaar de vele bussen die vandaag de dag naar merksem voeren: bus 33, 38, 600, 601, 610, 640, alsook de zeer luxueuze tramlijnen 2, 3 en 6 - zeer handig voor onze winkelaars; eventjes uit-, en daarna meteen weêr instappen! alleen al aan het prille begin van de Bredabaan staan ze naast elkaar: bru lederwaren, lazertag merksem, ergosun bvba, outlet store, slagery gysels, multipharma roders, t-interim, the flowershop, de panos. één nadeel: na twaalfhonderd jaar knokken en doorwroeten, zyn er nog àltyd wegenwerken op de turnhoutse baan!


ook in merksem, opnief op de deurnesebaan, kan men, indien men wil, op consultatie by een waarzegster, een zekere jamila. tot dusver heb kik haar nog geen bezoek gebracht, maar één toekomstvisioen zweeft my nu reeds voor het geestes-oog, maar dan gratis: in het jaar 2570, wanneer er overigens eindelyk een brug over de schelde zal liggen, zal merksem worden uitverkoren tot dé hoofdstad van het universum; het nu al zo onvolprezen cultureel centrum van merksem, op de ,ieuwdreef, zal tegen die tyd zyn uitgegroeid tot dé legerbasis van waaruit integraal onze kosmos onder de knoet zal worden gehouden. één nadeel: de ruimtewezens van geen énkel melkwegstelsel zullen ooit tot daar geraken - er zullen dan namelyk wegenwerken zyn op de bredabaan...

Geen opmerkingen: