dinsdag 9 mei 2017

bespiegeling vooraf 1/14

onze verslaving aan verhalen is van alle tyden, doch heden worden we meer dan ooit met verhalende series overspoeld (de "nieve romans"); onverbiddelyk moét dat deze golf op een ogenblik wel neêrslaan op het werk van georges simenon (1903-1989), auteur van tachtig maigret-romans en evenzoveel psychologische romans: zyn boeken zyn nu eenmaal te bestempelen als "lichtjes ingekleurde scenario's", dwz een filmer moet/mag er niks aan veranderen om ermeê aan te slag te kunnen.
    ik ben zelf meer fan van zyn psychologische romans ("romans durs") dan van zyn detective-reeks maigret, maar eerstgenoemde producten laten zich wel verfilmen maar niet tot een serie ombouwen: daarvoor zyn ze telkens al te zeer gefocust op maar één personage (wat volgens simenons kameraad gide de enige reden was waarom simenon geen nobelprys zou winnen...)
    en toch: het eerste seizoen van de serie "the affair" van showtime deed in té verregaande mate denken aan simenons roman dur "la chambre bleu" om nog toeval te kunnen heten.
    een suggestie zou zyn om een serie te maken van een hele reeks romans durs; één aflevering "de teddybeer", één aflevering "negerwyk", één aflevering een ditmaal internationale versie van "de burgemeester van veurne" (ooit een serie van made in vlaanderen); dat zou een érg diverse, spannende, indrukwekkende serie kunnen opleveren!
    simenon was van alle markten thuis en is dé grootmeester van plotvorming. niet voor niks dat hy alles by mekaâr 600 miljoen boeken heeft verkocht...
 

Geen opmerkingen: