woensdag 10 mei 2017

mymering over een doodstraf

over dit stukje ben ik nog eens heel erg tevreên...


wat gebeurt er met jou als jy iemand doodschiet, één seconde voordat die mens sowieso, wettelyk verantwoord, zou zyn doodgeschoten, met name door een executiepeleton van de staat? byvoorbeeld: het peleton staat gereed, de generaal is voor het genadeschot reeds aan het aftellen - maar dan, vlak voordat hy heeft uitgeroepen:"vuren maar!!", heb jy, per ongeluk, of anders expres, jouw trekker ineens al overgehaald? zodat die gestrafte mens, in principe, te vroég sterft, integraal door jouw schuld?
    het kan niet anders dan dat je daarvoor gestraft wordt - maar: zou je daar effectief levenslang voor krygen, zoals voor een gewone moord? jy levenslang de gevangenis in - doordat die gestrafte mens door jouw schuld één seconde minder lang geleefd zal hebben?
   hoe vreemd ook, die maatregel zou niet algeheel onterecht zyn. want: gedurende die allerlaatste seconde vermag er in een mensenleven nog erg veel te gebeuren. nog los van het feit, dat het slachtoffer gedurende die seconde, zyn gehele leven nog eens aan zich voorby ziet flashen - wat al niet niks is. maar dostojevski, byvoorbeeld, die stond ooit voor zo'n peleton - en: één seconde voor het genaâschot, werd hem plotseling gratie verleend. als iemand van dat peleton hzou hebben gedacht: ik maak er nu metéén al maar korte metten meê - dan was die gratie te laat gekomen. dan had dostojevski nu niet meer geleefd.
    ik weet echt niet of dit ooit al eens gebeurd is, en ik vraag my waarachtig heel erg af wat de represailles zyn...

1 opmerking:

Lies zei

Ik moet wat zeggen: het heeft niet geholpen: Dostojevski leeft nu sowieso niet meer...

Er is een fout opgetreden in dit gadget