zaterdag 11 augustus 2018

state of being, 11 augustus 2018

in vraag & antwoord...

1. bestaat god?

dat zeker - maar, zoals mollie het zegt: de dag toen hy op het idee kwam om muggen te maken, moet hy zeker zeer slecht geslapen hebben.

2. hoe gaat 'ie?

in principe zeer goed, waarom? financieel blyf ik goed bovendryven, en het is sterk dat myn lieve kinderen op het ogenblik volstrekt maar dan ook volstrekt centraal in myn leven staan. da's echt een cadeau. maar helaas, op het moment ondergaan-ik precies, wat ze noemen, "vapeurs"; dat begon op de terugweg komende van wetteren, in eindeloze files op linkeroever, en nu inmiddels is het zo aangegroeid dat ik, op handen en voeten by de medicynenkast, twee dafalgans in één heb gedronken, wat binnen de contreien van myn beruchte autobiografie, zoals je weet, zeer uitzonderlyk is. daarenboven is het heden een beetje lastig om, kennelyk te worden opgeslorkt door allerlei tydrovende neven-jobjes. die wel de rekeningen betalen, maar die in volstrekt geen eeuwigheidswaarde resulteren. vorige maand heb ik veertien dagen aan één stuk door, godlof!, aan niks anders mogen zitten te arbeiden dan aan een volstrekte verteltekst, helemaal gloednieuw - en ja, da's wat anders dan inloggen op die sabam-website, of dan 35 recensies ineen steken voor azerty-factor... maar okay hé man!!

3. wat ligt er op je boekenplank?

tot voor kort lagen daar traditiegetrouw tien tot twaalf publicaties door mekaâr klaar te liggen, maar vandaag moet alles wyken voor de gelukkig wel erg goed geschreven brel-biografie, door een zekere olivier todd. je hoeft ook helemaal geen fan te zyn om zoiets graag te lezen, zelf lees ik zelfs de biografieën van paula abdul, kissinger of joop van den ende. ik ben een echte biografofiel. ik heb ongeveer 4000 boeken in huis, en meer dan de helft daarvan zyn biografieën. wat ook wel een beetje het failliet is van de literatuur, dat geef ik toe. niks lezen van bilderdyk - maar wél zyn biografie...

4. hoe komt dat -

het rare aan biografieën is dit volgende; een roman moet je van voren naar achteren lezen - sommige nieuwsgierige mensen, zoals een vriendin van my van vroeger, een zekere heidi opdecamp, die kunnen het tydens hun lectuur niet laten om veel te vroeg reeds toch de laatste bladzyde al eens te bekyken, wat hen eigenlyk siert; maar by een biographie kan je eender waar beginnen, da's echt raar. ik ga altyd als volgt te werk: ik scan de chronologische feiten, en dan begin ik by het hoofdstuk dat my het meest intrigeert. by kafka: het ontstaan van "het slot", by shelley: zyn verdrinkingsdood; by prince: de lente van 1983; en nu by brel: zyn aankomst op de markiezeneilanden. meteen daarna lees ik over de dingen die er direct daarnà gebeurden, en vervolgens over de dingen die er naartoe hebben geleid. zo heb ik voor myzelf meteen een niche, dwz een ankerpunt. de kinderjaren komen pas helemaal op het einde, en pas alleen als de figuur my effenaf geboeid heeft, maw als alle rest op is. 

5. oké... en zo heb je toch weêr geblogd vandaag, jy slimmerik... 

inderdaad. daarnet had ik totaal niks te zeggen, maar nu is die bladvulling weêr voltrokken. speciaal voor myn vele, vaak anonieme fans. 

1 opmerking:

crowdserver1 zei

Het heeft geen zin te schrijven dat God bestaat. Mensen verwerpen dat en gaan verder in hun overtuiging dat God niet bestaat. Het bewijs schrijven dat God bestaat heeft wel zin. Zoals dit bewijs: De afwezigheid van de tijd had vanwege zijn afwezigheid geen tijd om te bestaan zodat enkel de aanwezigheid van de tijd heeft bestaan en dat maakt het verleden oneindig en dat is een mirakel want het verleden is dan een beëindigde oneindigheid. En als 1 mirakel mogelijk is zijn alle andere mirakels dat ook. Als die dan van toeval afhangen hebben ze constant vijftig procent kans dat ze gebeuren. Dan zou je regelmatig mirakels meemaken maar die gebeuren niet in de realiteit en dat komt dan omdat ze niet van toeval afhangen maar omdat er iemand met intelligentie is die beslist wanneer een mirakel gebeurt, iemand die momenteel beslist om mirakels zo goed als niet te laten gebeuren. En die persoon is God.