zondag 13 oktober 2019

column streekkrant editie antwerpen


PATATTEN 


Volgens de officiële website van de stad Antwerpen, zyn deze volgende zes frituren de meest legendarisch frituren van 't Stad: De Smulpaep, Fritkot Max, Frituur n° One, Frituur Lescluze, Frituur Linkeroever, en Frites Atelier Sergio Herman. Uiteraard is zo'n keuze goeddeels willekeurig, maar de grootste afwezige is hier toch zeker wel Frituur Richard - die bestaat immers al meer dan dertig jaar! En wat al die frietkoten in ieder geval met elkaar gemeen hebben: ze werken met keigoeie aardappelen. Heel dikwyls zyn die afkomstig van de gigantische zogenaamde "Aardappelcentrale" op de Leugenberg, dat ook al mooi bestaat sinds 1980. Antwerpen als specialist van stevige groenten, is een oeroud fenomeen.  Even na het midden van de 16de eeuw schryft de Italiaan Guiccardini, die in Antwerpen woont, dat de groenten daar lekkerder zyn dan in zyn vaderland, en twee eeuwen later vindt de Franse schryver Dérival de Gomicourt ze beter dan wat in de buurt van Parys wordt gekweekt. Die Antwerpse groenten kwamen van de dorpen en de velden van net buiten de stadswallen. Borgerhout was eeuwen geleên al een echte voorstad, waar slageryen, bakkeryen en hoerenkoten elkaar afwisselden, maar Deurne, Wilryk of Berchem waren volstrekt het platteland. Tot de beste boeren werden de Hobokenaren gerekend, die zelfs al in de 17e eeuw eigen ananassen probeerden te kweken, en die in het algemeen, als pioniers, kunstmest gebruikten. Vandaar hun roemruchte bynaam "Strontkokers", komende van het pikante rympje:"Hoboken, waar de boeren stront koken."


kermis in hoboken

Geen opmerkingen: