dinsdag 31 augustus 2021
da mag ni / da moet
onderschat / overschat
onderschat: de slechtheid van films uit 2019.
overschat: de noodzaak om by telecommunicatie luid te spreken.
naar waarde geschat: micha mengelberg (zie: photo)
alternatieve feiten
ranking
top 17
waar was je te maandag
state of being, 31 aûgustus 2021
dreamer
afterLink.
gast-auteur
‘Niessen heeft me een week naar huis gestuurd. Ik ben ziek!’ Ondanks zijn begeestering straalde Francis’ blik weinig vreugde uit om haar komst. ‘Ik ben van huis weggelopen!’
‘Weggelopen? Dat is een goeie!’ reageerde hij, of het om een grapje ging. ‘Nee, ernstig… Ben je ziek?’
‘Thuis stond ik voor de keuze: gehoorzamen of ophoepelen! En waar kon ik heen?’
‘Jakkes, wie had dat ooit gedacht!’
Mieke meende te begrijpen waarom hij over haar komst inzat. ‘Ik vind wel een hotelkamer!’
‘Weten je ouders dat je hier bent?’
‘Natuurlijk! Jij hebt altijd gezegd dat ik niet met me moet laten sollen! En dus heb ik mijn wil doorgedreven!’ Achter de deur klonk een geroezemoes van stemmen waartussen amusant gelach. ‘Allemaal vrienden van je?’ Het grote nieuws hield ze beter voor later. In plaats daarvan gaf zij hem een compliment omdat hij die Franse tekst zo schitterend had voorgedragen.
‘Weet je dan waarover hij ging?’
Mieke voelde een blos. Gelukkig waren ze alleen. Zij wilde geen mal figuur slaan, - niet met Eva in de buurt. ‘Is dat dan nodig?’ Haar toon keerde zich verontwaardigd tegen zijn opmerking. Graag had zij hem eraan herinnerd dat haar persoonlijke voorstelling van liefde en leven voorbijgaat aan alle woorden, alle talen, maar dit keer hield ze haar waffel.
Nog vervuld van haar lange voettocht, waarbij ze de pijn, de teleurstelling, de schrijnende eenzaamheid, het knagen van de worm aan haar ziel, bij elke stap door zich heen had voelen gaan, zei ze iets anders. ‘Waarom de eeuwige zon betreuren als ons is opgedragen het goddelijke licht uit te vinden? Arthur Rimbaud. - Weet je nog? - Nee, gelijk heb je! Jouw aardbeienplukstertje kan niet eens in behoorlijk Frans de weg vragen!’
Was zij erin geslaagd hem begrip voor haar situatie te doen opbrengen? Hij wenkte naar de deur. ‘Deze heren studeren dan wel letterkunde, maar jij hebt tenminste inhoud. Het verheugt me dat je hier bent! Heus!’ Hij legde zijn handen teder op haar schouders.
Jammer dat hun intimiteit werd verstoord. Een kerel kondigde zich op subtiele wijze aan door een stukje uit een populaire aria te zingen. Zijn geoefende stem viel Mieke op, ook toen hij losjes zei: ‘Storen jullie je niet aan mij; ik ben zo klaar!’ Handig trok hij een fles wijn open.
‘Mag ik je Wim voorstellen? Mijn beste vriend, over wie ik je heb geschreven. Hij slaapt vannacht hier. Al vindt hij Schoon Annie’s bed leuker!’ De vrienden keken elkaar met een betekenisvolle grijns aan, - genoeg om eruit op te maken dat Annie zijn lekkere bijslaap was. Mieke veronderstelde dat beiden het op die lichtzinnige toon ook wel eens over haar hadden. Was het een kwestie van overgevoeligheid? Zij hoopte dat Francis nooit te ver gegaan was in zijn confidenties.
Wim stak haar zijn hand toe. ‘Doe niet flauw,’ lachte Francis. ‘Vrienden krijgen een zoen!’ Zijn hand drukte tegen haar rug, zodat ze vanzelf naar voor neigde en de stoppels op Wims wang raakte. ‘Noem jij dat een zoen?’ schertste hij na een tweede duw. ‘Jakkes, wat ‘n saaie boel! En jij Wim? Bang haar doormidden te breken?’
Wim ging meteen op de uitdaging in. Zijn lippen smaakten overvloedig naar wijn en vieze dronkenmanspraat. Hij knipoogde, zette dezelfde vrolijke aria in en verliet het keukentje.
WORDT VERVOLGD...
maandag 30 augustus 2021
pech en geluk
pech: de hele morgen printen, scannen en postzegels zoeken - én terwyl last hebben van "fluffy hair".
onderbetaald / overbetaald
onderbetaald: kelners en barmannen, gemiddeld 1600 netto.
alternatieve feiten
actua
ranking
top 10
waar was je te zondag
in een eenmalige (eigenlyk tweemalige) lezing over don quichot en over cervantes...
state of being, 30 aûgustus 2021
dreamer
afterLink.
gast-auteur
‘Ik ben een wereldvreemd buitenmeisje,’ ging het door Miekes gedachten. ‘Zo eentje dat in de ogen van al deze stadsmensen regelrecht achter de koe vandaan komt. Iedereen ziet het aan mijn blozend gezichtje en mijn onwennigheid, zoals ik langs deze ultradeftige boulevards hol.’ De eerste keer dat ze zover van huis was. Bovendien had zij pech. Van een voorbijganger kreeg ze te horen dat zij de trein een station te vroeg was uitgestapt. Ofwel had de man zich schromelijk vergist, ofwel had hij haar, bij het zien met wie hij te maken had, voor de gek gehouden door haar de verkeerde richting uit te sturen.
Het was al donker toen zij eindelijk door de straat liep waarvan ze de naam op een briefomslag had. Nu het huis nog. In het portaal van een flatgebouw trof zij de naam Beaumont kleintjes onder nummer vier. Na de bel klikte de glazen toegangsdeur op een kier. Voor alle zekerheid nam ze niet de lift.
Op de derde overloop schraapte een strijkstok over gespannen snaren. Daaroverheen werd een Franse tekst gedeclameerd. Al haar bedeesdheid verdween op slag toen zij met haar oor tegen de deur Francis’ luide stem herkende. ‘La morale est la faiblesse de la cervelle…’ Joost mocht weten waarover het ging. Om niet te storen, wachtte Mieke met aankloppen tot hij zichzelf onderbrak met de verklaring ‘dat de actie niet het ware leven is, maar een manier om je krachten te verspillen.’ Een student stak het hoofd naar buiten.
Francis’ naam betekende zoveel als de toegang tot een haar onbekend, door weinige kaarsen verlicht universum. Centraal in het midden stond haar zelfverklaarde godheid bovenop een stoel, - een bleek schijnsel over zijn halvemaansgezicht. Bijgestaan door de krassende viool dramde dat hemellichaam onverstoord door. Heel wat toehoorders zaten op de vloer: struikelblokken waardoorheen zij kriskras haar weg zocht. Had Francis haar zien binnenkomen? Of was hij toevallig klaar? Na wat juichend handgeklap kwam een lawine van stemmen op gang. Terwijl hij als magnetisch aangetrokken op haar afkwam, ontdekte zij de blik van Eva. Nooit had Mieke zo getriomfeerd als toen hij haar teder in de armen sloot. Eva kon ophoepelen!
‘Wat is hier gaande?’ Opdat niemand het zou horen, had zij het gefluisterd. Liefst had ze zich voorgedaan als een zelfbewuste vrouw; niet enkel bloedmooi en sexy, maar ook geëmancipeerd, - volkomen op de hoogte van het reilen en zeilen in het grootstedelijke universum van de letteren, zoals hier.
‘George is jarig en hij had voor de gelegenheid wijn meegebracht. Kom!’ Hij loodste haar naar een aangrenzend keukentje, waar ze onder het licht van een peertje alleen waren. ‘Wat een verrassing! Hoe kom je hier?’
WORDT VERVOLGD
zondag 29 augustus 2021
da moet / da mag ni
pech en geluk
onderbetaald / overbetaald
onderbetaald: vuilnisman, nettoloon: 1.300 euro (in nederland 1.900 euro).
alternatieve feiten
1. in het oude rome was blauw de kleur voor de lagere klasse; de rykeren droegen rood.
2. mensen kunnen een triljoen verschillende geuren waarnemen.
3. als het menselyke oog een digitale camera was, dan genereerde die beeld van 576 megapixels. de meest voorkomende kleur voor ogen op de wereld is, overigens, bruin.
4. een gemiddelde tong meet 7,62 centimeters.
5. het "voelen", als een zintuiglyke gewaarwording, gaat er by mensen zeer snel op achteruit; de piek van het beste gevoelsvermogen bevindt zich tussen de 16- en 18-jarige leeftyd.
6. de eerste bank ooit was in toscanië, 1472. "monte dei paschi di siena". deze bank bestaat nog stééds!!...
ranking 1/2
top 10
3. syrië
5. zuid-sudan