dinsdag 31 augustus 2021

state of being, 31 aûgustus 2021

halfnegen smorgens. een van m'n allervroegste state-of-beings aller tyden.
    wakker geworden doordat er zich een werkman aanmeldde, iemand die door luv was besteld om een offerte te komen opmaken inzake een mogelyk rolluik in rocco james conan zyn slaapkamer, dewelke namelyk te veel in licht baadt en dewelke, vooral, te gehorig is.
    dat is een van de weinige mankementen aan dit verder tamelyk briljante groothuis: dat, zonder dat daar noodzaak toe is, de slaapkamers zyn gebouwd aan de straatkant in plaats van aan de tuinzyde. totaal achterlyk, werkelyk. en jammerlyk bovendien, doordat de straatkant een half gekkenhuis is.
    gelukkig is het niét zo'n heel erg drukke baan, d.w.z. niét zo'n baan waar, aan de lopende band auto's, voorby dreunen van smorgens tot snachts; een groot torment, de horror van de geschiedenis: al die prachtige vlaamse herenhuizen, herenboerderijen en kleine kâsteeltjes die zich eerst, tot aan de tweede wereldoorlog, middenin de rustieke landeryen bevonden - maar die het daarna, inmiddels, hebben moeten zien gebeuren hoe er vlak voor hun voordeur een verkeersader is komen te liggen. een prachtig woonhuis met torentjes en linker- en rechtervleugels - maar: met een autosnelweg pal in de voortuin...
    - dus zoiets niét by ons; maar wél byzonder veel neanderthalers; achterlyke straatburgers die, als ze iets komen oppikken met de auto, hun motor gewoon laten draaien, desnoods een uur lang, zonder zelf nog in de auto te zitten; debielen die nog àltyd nog NOOIT één keer van "climate change" hebben vernomen; en verder, onder anderen, "de straatgek", dwz een lange, magere slungel, die drie keer per week wel met pas gewassen kleêren en met zeep in zyn haar, by de buren hier links amok komt staan maken, meer in het byzonder omdat hy niet binnen mag. van op reis terug thuiskomende onlangs, sprak ik opgelucht tot luv: "het goeie van dit keiharde regenweêr, is dat we nu wel zéker weten dat de straatgek niet buiten op de stoep gaat zitten" (waar die vreemde mens het anders soms urenlang uitzingt); onderwyl het nog hàrder regende, byna hagelde, kwamen we in onze beroemde straat aangereden - en neen, toch wél: hy zat daar, op zyn drempel, in vol ornaat in de regen, geen probleem.
    en natuurlyk ook veel ziekenwagens.  de actrice tanja kloek is hier ooit wegverhuisd: omdat ze de sirenes niet meer aankon. maar: die sirenes zyn alleen erg als je buiten loopt, in de kerkstraat vooral. van in huis hebben wy er geen last van, ik sla gewoon telkens een kruis voor de drommel die ze komen ophalen.

Geen opmerkingen: