donderdag 30 december 2021

@the bookshop

hoop in bange dagen, deel 3.

de "coming of age" van robbedoes... misschien net niet stoer genoeg, maar gelukkig toch ook niet echt sentimenteel... weinig humor wel... iets te weinig suspense ook, wat je beseft op de pààr momenten die wél op spanning teren (robbedoes die wordt opgepakt door de gestapo, voor een verhoor in de folterkelder...) de grafische gelykmatigheid van iedere pagina en iedere strook is een bezwaar - ik ben natuurlyk juist wel voorstander van een strakke, gelykmatige lay-out ("tex willer"), maar dat wil niét zeggen dat ook het beeld, het perspectief en de feitelyke inhouden van de prenten zo gelykmatig moeten zyn. nu lees je veelal een toneel. evenwel: dit gemeen-delende wordt wel zéér succesryk gecompenseerd door de betoverend mooie gevoeligheid van deze tekenpen; de indringende gezichtjes, eigentyds en nostalgisch tegelyk; de franquin-achtig vinnige, maar gelukkig nooit zweef-springende lichaamshoudingen,de dynamisch gedrapeerde broekspypen, et cetera. de atoomstyl-huisgevels.
    er hadden, vind ik, nog iéts meer verwyzingen naar het algemene robbedoes-universum in verwerkt mogen zitten - al heb ik het liever zo, dan als zulks dwangmatig zou zyn gebeurd. maar nu schynt het gegeven dat déze figuur robbedoes is, toch een béétje gratuit. al geloof je het wel. en al werken ook de overtuigende optredens van kwabbernoot en spip driftig meê.
    alles byeen een totale "classic". 9 en een half op 10.



2 opmerkingen:

Serge zei

Ziet er goed uit, die pagina.

Marc Buggenhout zei

-De sfeer zit wel goed. Die typische dupuis aardappelneus van Kwabbernoot, in vergelijking met de meer bescheiden neus van Robbedoes, moet je wel wat gewoon worden precies...

-Folterkelder/Gestapo en Robbedoes samen, da's is wel een speciale combo.
Franquin moest het eens weten: hij kreeg zo de wind van voren omwille van de "folterscène" van Kwabbernoot in "QRN op Bretzelburg".