donderdag 2 februari 2023

alternatieve feiten


1. bananenbomen zyn feitelyk geen echte bomen, maar de grootste kruidachtigen onder de zon.

2. de grootste helm ter wereld (zie: photo) werd gemaakt door de italiaanse stad pesaro, als een eerbetoon aan valentino rossi.

3. net als barry sheene heeft valentino rossi zyn vaste nummer "46" nooit willen inwisselen voor de nummer 1 plaat. dit als eerbetoon aan zyn vader, die ook altyd met de nummer 46 reed.

4. 46 is ook het getal waarmeê je correct het aantal boekdelen van het oude testament aanduidt, althans in haar katholieke editie.

5. in psalm 46 van de king james bybel vertaling is het 46e woord, vanaf het begin geteld, "shake", en het 46e woord vanaf het einde naar voren geteld, "speare". dit doet hard vermoeden dat shakespeare deze psalmvertaling schreef. die, op dat moment in zyn leven, ook 46 was.

6. het woord "banaan" komt in shakespeares oeuvre niet één keer voor, hoewel in het engeland van shakespeare de banaan wel degelyk gekend was.


dit was: banaan - grootste ter wereld; grootste ter wereld - rossi; rossi - 46; 46 - bybel; 46 + bybel - shakespeare; shakespeare - banaan.



2 opmerkingen:

Jean-Lou zei

Ten tijde van William was de banaan wel bekend in bepaalde Europese landen, maar blijkbaar (nog?) niet in Engeland. Daar is het ene Thomas Johnson die voor het eerst bananen in zijn boetiek etaleerde, en wel in 1633. William kon er helaas niet meer bij zijn... Spijtig, William had er ongetwijfeld een goeie inspiratiebron in gevonden (https://theconversation.com/the-day-bananas-made-their-british-debut-94742)

Vitalski zei

o wauw, thank you !!