zondag 20 oktober 2024

state of being, 21 october 2024




meestal zit mollie 24 op 7 op haar kamer, achter slot en grendel, met haar oogbollen rollend als ik nog maar voorby-adem. vanavond echter, was ze byzonder sociaal en wellevend, zaten we een uurlang aan de eettafel gewoon te praten met mekaâr.
    dinsdag of woensdag wist mollie zich, zo ging dit verhaal, in de democratische specialiteitenwinkel genaamd "het kruidvat" op de meir. ze had 20 euro in haar boekentas, gekregen van luv smorgens, en kocht zich daarmeê twee parels of iets dergelyks, die 1 euro per stuk kostten. dus ze overhandigt aan de kassierster die 20 euro - maar: de kassierster geeft haar maar 3 euro terug. "hey," zegt mollie. "ik moet 18 euro terugkrygen." "neen hoor," aldus de kassierster. "je hebt me een briefje van 5 gegeven." "neen," zegt mollie stellig. "ik heb jou zonet een briefje van 20 gegeven."
    de kassierster meteen in alle staten. ze neemt haar walkie-talkie erby, ze haalt de security erby. die nemen mollie meê naar het geïsoleerde zy-kamertje. tezamen de camera-beelden bekyken - maar: dat beeld is te wazig, je kan toch niet zién, aldus mollie, of dat een briefje van 20 is of van 5? het was zeker 20, ik heb vanmorgen 20 euro meê gekregen.
    die mensen waren wel best vriendelyk, maar de kleine mollie stond heel erg onder druk natuurlyk, zich keihard inspannend om daar niet in tranen uit te barsten. "whatever," aldus ten slotte - en ze gaat met leêge handen weêr voort.
    wat later op straat kykt haar vriendin, billie, in mollie haar boekentas. "hey, mollie. hiér is jouw briefje van 20!..."
    - dwz: ze had, in het kruidvat daarjuist, toch wél met een briefje van 5 euro betaald.
    snachts in bed droomde mollie nog onafgebroken van die stemmen in haar hoofd; "vyf euro... twintig euro... dat is vyf euro... dat is twintig euro..."

voor de lezer zal dit verhaal niet veel voorstellen. maar dit is myn dochter, die is dertien, het is toch maar sinds september dat die in haar eentje zo in die grote mensenwereld rond ademt. dus zelf viel ik, toen ze dit allemaal vertelde, byna flauw van engagement.

2 opmerkingen:

LiesRE zei

Wat een nare ervaring, nu betaald ze voortaan liever met een kaart...

Anoniem zei

Goed dat jullie er over hebben gepraat. Zo belangrijk.