zaterdag 20 oktober 2018

column streekkrant editie antwerpen


ECHT ANTWAARPS

Zoals vorige week beloofd, beginnen we deze week aan een alternatief Antwerpse alfabet, speciaal voor alle ingeweken Limburgers en West-Vlamingen die over hun eigen, nieuwe burgemeester niet content zyn. Het zal wel een zestienjarenplan worden, met vele onderbrekingen ook; vandaag springen we niet verder dan de letter C.

Wie kent er byvoorbeeld het woord "Een akrooke"; dat wil zeggen: een fout, een vergissing. Zoals in "Doar is een akrooke aan dië frak." De kreet "Alabonneur" wil natuurlyk zeggen:"Op hoop van zegen!", en kan best worden uitgekreten by het klinken der glazen Seefbier. Zoals we voor het woord "Aansteker" te leen gaan by de Fransen voor de hertaling "Allemeur", zo hebben we ook "Altereuzze" van het Frans, dat wil zeggen "Opwinding"; zoals in de uitdrukking:"Van altereuzze kos ik ni miër klappen."

By de letter B valt het woord "Baapladaaze" wel op, dat wil zeggen:"Vlug iets herstellen"; taalkenner Freddy Michiels geeft in zyn woordenboek als voorbeeld:"Das gedoan van de Fraanse slag, baagepladaasd van oep nen hik en ne ga." Een bumper is een "Baarsjock". Alcohol, dat wil zeggen "Babbelwoater". Iemand die niet goed kan zwemmen, doet de "Bakstiënslag". "Nen barloef", is een boerenkinkel, "Nen bef" kan zowel naar je gezicht verwyzen als naar het vrouwelyke geslachtsdeel; alsof die twee dingen op elkaar zouden lyken??

De letter C brengt ons by het gezegde "Aan een civiel preske", wat zeggen wil:"Best wel goedkoop." Zo lees je Deze Week byvoorbeeld aan een wel zéér civiel preske - doordat deze prachtlectuur uiteraard integraal gratis is, iedere week opnieuw met veel liefde by jou aan huis bezorgd!

Geen opmerkingen: