zondag 19 maart 2017

column streekkrant editie antwerpen

DEN DRAAD

In België is Antwerpen de enige stad met een eroev. Deze eroev is een joodse uitvinding. Het is een omheining of een muur die wordt opgetrokken rond een bepaald gebied, zodat er, binnenin dat gebied, zelfs tijdens de sjabbat goederen mogen worden vervoerd. Tegenwoordig worden er in de wereld nog maar zelden létterlijk zo’n muren gebouwd, maar in plaats daarvan spant men, werd mij verteld, een draad, meestal op boomhoogte, wat wil zeggen om en bij de zes meter hoog. Buiten die draad mogen vrome joden op de sjabbat maar een beperkt aantal stappen zetten, ze mogen er niets dragen en ze mogen er zelfs geen kinderwagen voortduwen. De regels zijn behoorlijk streng, zelfs maar een hoed, een schoen of een identiteitskaart zijn daarbuiten éigenlijk niet toegelaten.

In Antwerpen bestaat deze heilige draad sinds 1902, toevallig hetzelfde jaar als waarin, te Parijs, de Eiffeltoren een enorme blikseminslag te verwerken kreeg, maar minder toevallig ook het jaar waarin, te Antwerpen, voor het eerst een elektrische tramlijn in werking trad. De eroev, bestaand uit metalen kabels, bestaat voor een groot deel uit kabels die er sowieso al werden gehangen. Ten zuiden van de stad, tussen de Schelde en Berchem Station, wordt de draad goeddeels gevormd door de bovenleiding van spoorlijn 59. Ten noorden en ten westen van de stad hangt er zelfs niet letterlijk een draad; daar vormen de dokken en de Schelde een soort van natuurlijke grens. Maar, pas op: eens je het lage, betonnen muurtje tussen de Kaaien en de hangars bent gepasseerd, loop je buiten de zone van de eroev, en mag je, als jood op zondag, je buggy weer niet meer meehebben.


Op Terzake liet de onvolprezen stadsgids Tanguy Ottemer ons zien dat vooral ter hoogte van het MAS de draad bijzonder goed zichtbaar is. Toch waren er tot voor kort maar weinig Antwerpenaren die het bestaan van die draad iets afwisten, ook niemand van die talloze Sinjoren die er dagelijks onderdoor fietsen. Maar vandaag is die eigenaardige, mystieke eroev plotsklaps gemeengoed in alle media: door de overkapping van de Ring, die er zeker gaat komen, wordt, ter hoogte van de Ring, het voortbestaan van deze nobele draad bedreigd. Dus zo zie je maar hoe juist vernieuwingen voor ons soms een licht werpen op oude tradities...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Briljant

Anoniem zei

Briljant

Anoniem zei

Briljant